La tribuna
Hem de tornar a les pràctiques forestals que es feien antigament
La gestió forestal ha de tornar a formar part de la nostra cultura. A l’època dels nostres padrins, els boscos estaven molt més saludables perquè se n’extreia la fusta. Fa cinquanta anys, a ningú se li hauria acudit deixar que un bosc envaís una zona habitada. Era de pura lògica que cal una distància prudencial, per evitar que una tempesta arrossegui troncs fins a les cases i també per prevenir el risc d’incendi.
Hem de tornar a les pràctiques que es feien antigament, aprofitant els recursos naturals, com la fusta dels arbres que s’han de tallar perquè són molt prims i només tenen fulles a la capçada i això fa que siguin molt inestables, i perjudiquen l’estabilitat del bosc.
En aquests moments tenim una gran multitud de masses boscoses molt denses, amb arbres massa junts i que es dificulten el creixement entre ells, a més de ser un autèntic polvorí en cas d’incendi.
La neteja de boscos que realitzem actualment, està basada principalment en l’aclarida selectiva tallant els pins més dèbils i afavorint els arbres de fulla caduca, així com la realització de clarianes que permetin la regeneració de l’estrat arbori i per tant l’augment de la capacitat de fixació de carboni, a la vegada que es posa a disposició de la fauna salvatge i insectívora nous espais oberts.
La neteja de boscos és indispensable per al manteniment del nostre ecosistema i també com a mesura de seguretat. És a dir, el motiu és triple: tenir els boscos amb bona salut, prevenir el risc d’incendis i també per a la seguretat de les persones, ja que cal evitar que els arbres que no són estables puguin caure a sobre de les cases.
Des del comú de la Massana tenim la voluntat d’anar millorant la gestió forestal, destinant recursos per a la neteja dels boscos. En els darrers exercicis hem donat continuïtat a les intervencions que ja fa anys que es fan, tot i que cal augmentar les partides econòmiques per augmentar la superfície intervinguda. Per aquest motiu aquest any s’ha augmentat considerablement la partida pressupostària, ja que tenim previst actuar al perímetre periurbà que va des del poble d’Escàs, els Plans i progressivament fins al Solà de Sispony, un punt que requereix una neteja urgent, ja que són boscos propers a zones urbanes amb una elevada massa combustible. La ubicació de la Caubella com a centre d’activitat i ús social de l’estació d’esquí, vessant amunt dels boscos de l’entorn: bosc de Pal, boscos del Vedat dels Plans i boscos del solà de Sispony, li configuren una situació gens favorable en cas d’incendi forestal.
Escric aquest article perquè considero que és important que tothom conegui la importància de la gestió forestal. Us posaré un exemple: fa un any i mig vam netejar el perímetre d’una zona residencial de l’Aldosa a demanda del quart de l’Aldosa. Com que feia molt de temps que no s’hi actuava, el bosc havia anat creixent i s’havia estès fins a aquesta zona habitada. Els informes d’enginyeria assenyalaven que era molt urgent actuar en aquesta zona, establint un perímetre de seguretat, sense arbres, i eliminant la gran quantitat d’arbres en mal estat de la zona tampó. Vam presentar el projecte al quart, que va entendre la importància de portar a terme els treballs, i vam procedir a la neteja. Durant els dies següents vam rebre moltes crítiques de veïns de la zona, que veien la intervenció com un acte en contra del medi ambient. Vam explicar-los la necessitat de garantir la seguretat a la zona. Al cap d’unes setmanes van caure unes fortes tempestes amb forts vents, que van tombar molts arbres a diferents zones de la parròquia i, en especial, a l’Aldosa. Si no s’hagués portat a terme aquesta intervenció, us asseguro que podríem haver lamentat danys majors, pel risc de caiguda d’algun arbre sobre les cases i jardins propers. En aquell moment, va quedar clara la utilitat de la gestió forestal.
La neteja de boscos sempre es fa sobre la base d’un projecte d’enginyeria forestal, amb uns criteris professionals que tenen com a objectiu que tinguem els boscos amb bona salut.
Encara que ens anem modernitzant, de vegades cal posar la vista cap als nostres avantpassats per entendre que vivim en un país de muntanya i que tenir cura del medi ambient també vol dir portar a terme intervencions per garantir el seu equilibri.
*Sergi Gueimonde, Conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del comú de la Massana