Creat:

Actualitzat:

Després d’un període electoral intens, continuem treballant per a la realització de les nostres propostes programàtiques. L’apropament a la Unió Europea i el posicionament d’Andorra sobre l’escenari internacional són temes centrals de la nostra visió de país. Al davant tenim els grans reptes de solucionar l’accés a l’habitatge, augmentar el poder adquisitiu i garantir la sostenibilitat del nostre país, però, en aquest context, l’acció exterior també ha de ser un tema central del nostre full de ruta per permetre la continuïtat i el creixement de la nostra societat.

Pel que fa a la Unió Europea, en línia amb la posició política de la nova majoria, se seguirà negociant l’acord d’associació. Acord que també defensem com una eina addicional de diversificació econòmica i de perspectiva de futur.

Per assolir el millor acord possible per a Andorra hem d’enfortir el nostre poder d’influència tant amb la nostra diplomàcia com amb els nostres contactes polítics. En les relacions entre estats i en les interaccions al si d’organismes internacionals, però també per cuidar les relacions amb els nostres socis veïns França i Espanya. No oblidem que encara que hi tinguem acords bilaterals, ambdós exerceixen una pressió important sobre el nostre país pels temes que els interessa (fronteres, fiscalitat, model social, etc.).

Es va parlar molt, durant la campanya, de la sobirania an-dorrana. De la seva pèrdua en relació amb l’associació amb un soci que ens podria absorbir. En definitiva, tenir un soci com la UE és la manera de poder conservar aquesta sobirania per tractar amb la instància superior i defensar els nostres propis interessos sobre els dels nostres veïns.

En el camí per negociar les millors condicions també haurem de treballar amb les diverses forces de Brussel·les que influencien el procés i la posició europea al si de les diferents institucions: la Comissió Europea, que negocia; el Parlament Europeu, el Consell de la Unió Europea, que legislen, i els seus corrents polítics. Això també s’ha de coordinar des de la nostra acció exterior i donar suport al nostre equip negociador amb els recursos necessaris per poder negociar amb serenitat.

L’altre tema que hi està relacionat i que té la seva importància és el paper d’Andorra sobre l’escenari internacional. Un afer que pocs partits han explicat durant la campanya, però que també serà decisiu en el procés d’evolució del nostre país. És necessària una línia estratègica clara per posicionar-nos en temes que serviran als nostres ciutadans i a les nostres em- preses. Protegir i promocionar el nostre turisme i medi ambient, el nostre patrimoni i la nos- tra cultura a través d’organis-mes internacionals. Donar suport a les nostres empreses en-focant els nostres esforços cap a una diplomàcia econòmica potent i fer d’Andorra un centre de convergència política per tal de poder reunir líders glo-bals i impulsar aliances multilaterals.

La nostra experiència ha demostrat el poder del multilateralisme per aportar solucions a temes estructurals. Pot semblar poc àgil i molt desconnectat de les nostres realitats, però l’acció exterior té un impacte real, a mitjà i llarg termini, sobre tots nosaltres i es pot fer més proper a la ciutadania.

*Noelia Souque, Experta en relacions internacionals i militant d’ACCIÓ

tracking