La tribuna
La fi de la infantesa
‘Childhood’s End’ és una novel·la de ciència-ficció escrita per Artur C. Clarke l’any 1953
Childhood’s End és una novel·la de ciència-ficció escrita per Artur C. Clarke l’any 1953, i que, quasi per casualitat, ha caigut fa pocs dies a les meves mans en la seva edició castellana, editada per Minotauro.
L’he llegit en menys d’una setmana, i és un d’aquells llibres que recordes durant molt de temps. No faré cap espòiler si dic que tot comença amb l’arribada d’uns supersenyors amb les seves naus a la Terra, i ja es poden imaginar que els toca o que ens toca fer als humans davant d’una raça superior que, sense dubte, vulguis o no, condiciona el nostre futur. Però també és veritat que, a partir d’aquest inici, l’originalitat i invenció d’Artur Clarke et desborden i et submergeixen en un món absolutament apassionant. Les sorpreses són contínues. La capacitat que té l’escriptor per imaginar mons futurs o com seria la tecnologia de les races superiors ens atansa en gran manera a la nostra actualitat… Algunes de les descripcions tecnològiques s’atansen a alguns avenços del segle XXI, i, per altra banda, també et fa pensar que, si els que ens manen llegissin una mica més, potser la raça humana, en la realitat i la ficció, podria arribar un pel més lluny, sobretot quant a l’abolició de les guerres i la pacificació del planeta, tot i que aquest plantejament és sols una suposició… Però sembla clar, retornant a la ficció, que, si des de dalt t’amenacen amb armes molt pitjors, renuncies a estomacar-te entre germans.
Si l’altre dia parlava del llibre de Dick Somnien els androides amb ovelles elèctriques, avui tinc la sort d’haver-me topat amb un altre bon llibre d’un dels grans. I és que per als amants de la ciència-ficció és una gran sort comptar amb la, per a mi triada, màgica: Clarke, Asimov i Philip K. Dick.
Últimament, tinc tendència a anar a buscar autors que sé que no em decebran. M’agrada seleccionar la lectura. En qualsevol cas, és un dels grans plaers de la vida descobrir llibres antics en qualsevol llibreria o biblioteca, o també entrar en una botiga de llibres de segona mà i trobar-te algun tresor. Novel·les que t’enriqueixen. De vegades també en els llibres apareixen petites notes que et transporten a mons inesperats. En aquest cas no he trobat cap element dins de La fi de la infantesa, però poden creure’m que la seva lectura et fa pensar.
Quin futur li espera, a la humanitat? Qui sap si la resposta està escrita en els llibres, en les grans obres de la ciència-ficció.