La tribuna

Un web ple de passió per a la climatologia

T’asseguro que gaudiràs i aprendràs coses noves sobre Andorra i el Pirineu

Creat:

Actualitzat:

Ets científic, professor, tècnic, universitari, escolar? No? O potser t’avorreixes i ja no saps què mirar a Netflix? Doncs et convido a passar una estona pel web del Joan Estrada Mateu www.pirineuandorra.net. El Joan és geògraf i climatòleg, i t’asseguro que gaudiràs i aprendràs coses noves sobre Andorra i el Pirineu que potser ara desconeixes.

És un web en què l’autor recull d’una manera rigorosa dades meteorològiques i climatològiques per estudiar-les i donar resposta a una faceta de les ciències de la Terra que tant l’apassiona, la climatologia i el temps atmosfèric, amb la voluntat de comprendre i donar a conèixer, d’una manera altruista, aquesta disciplina científica, a tothom. També hi pots trobar des d’experiències viscudes o sortides excursionistes fins a definicions de termes climatològics, articles publicats a la premsa, alguna ressenya d’un llibre, observacions i estudis específics de caire científic, etc.

S’ha de recalcar també que el benvolgut autor té un domini del llenguatge que impressiona gratament. No és el mateix quan narra una experiència viscuda o quan fa una descripció paisatgística, on fa servir un llenguatge més literari, fins i tot poètic, que quan difon un estudi, on el llenguatge és tècnic i propi.

Tal vegada penses que no és del teu interès, però si t’hi pares a pensar una estona veuràs que, qui més qui menys, tots estem interessats pel temps meteorològic i el clima: si ens llevem al matí i mirem quin temps fa per saber com ens vestirem, o si podrem sortir a córrer amb les amigues, o si l’hivern serà bo i pujarà gent a gaudir de les nostres estacions d’esquí, i un llarg etcètera. Per tant, són aspectes que influeixen en el dia a dia de les persones, des de les estones dedicades a l’esbarjo fins a les activitats econòmiques del país o els temes de seguretat pública relacionats amb els riscos climàtics i naturals en general.

El web en qüestió està compost de cinc apartats dels quals quatre són reculls i estudis de dades i la resta és més divulgatiu. Les dades que hi figuren permeten entendre més bé la realitat del canvi climàtic. Sens dubte, és molt important, per múltiples raons, recollir dades meteorològiques i després fer-ne el tractament estadístic.

L’apartat al qual més likes i loves poso és el que porta per títol “Sabíeu que...?” sobre algunes qüestions de meteorologia i climatologia. És meravellós. Hi trobaràs l’explicació de moltes coses que sents, vius i veus: de tot, de tot!, sobre la meteorologia i el clima. Com quan mires el cel i passa un núvol, que potser avui tan sols és decoratiu, o que és l’anunci de pluges fortes i torrencials, o per què fa vent a Sant Julià, o també per què, a causa del relleu tan contrastat del Principat, de vegades plou molt a Andorra la Vella i a Escaldes i passats els túnels de la Massana a penes plou o no hi ha plogut gens.

La passió per la muntanya i la inquietud científica que té el Joan es reflecteixen també en els amplis articles que es poden trobar en aquest apartat, en els quals examina el lligam entre el clima i un element del paisatge tan sensible als condicionants climàtics com és la vegetació. A l’autor, els textos en què descriu i dona a conèixer la vegetació d’Andorra i la del Pirineu, com són les fagedes, les rouredes, que li recorden músiques mozartianes, els prats alpins, les avetoses, els fongs, els arbustos... li provoquen una estima tan profunda cap al medi natural que arriba a transmetre-ho al lector a través de l’estudi minuciós que en fa i del delicat llenguatge que hi utilitza, que va més enllà del llenguatge purament informatiu.

Una part important del web està formada per estudis i textos que tenen com a objectiu posar a l’abast del públic les recerques i les reflexions de l’autor en l’àmbit de la precipitació. Unes vegades tracta aquesta precipitació des del punt de vista descriptiu, sovint en textos que tenen un clar segell geogràfic. Altres vegades, l’aborda des de la perspectiva quantitativa, a unes escales temporals que corresponen a sèries llargues de dades amb una significació climàtica. El Joan es complau a descriure pluviomètricament Andorra. Per això hi traça les isohietes (línies cadascuna de les quals uneix els punts del territori amb una precipitació idèntica) i en fa una descripció pedagògica i divulgadora, a partir de la cartografia resultant. Així, amb aquest esperit, tenim el mapa de la distribució de les precipitacions mitjanes anuals d’Andorra publicat al web el 2005.

Per fer aquestes recerques i obtenir uns valors estadístics que li permetin d’arribar a una caracterització del clima andorrà i pirinenc, el Joan recorre a una gran varietat de fonts, com FHASA i FEDA, Météo-France, conselleries i ministeris andorrans (Agricultura, Comerç i Indústria; Finances, Comerç i Indústria; Economia), l’obra de Salvador Llobet i Reverter, Meteosat, mapes sinòptics, premsa o internet i, també, a dades d’observatoris meteorològics andorrans i catalans. Així mateix, consulta dades que provenen d’observacions de camp pròpies i que ell mateix ha anotat en un dietari, i d’altres que publica al seu web.

I a partir d’aquestes dades, l’autor fa una explosió de comprovacions, càlculs, graelles, comparacions, estudis, conclusions, per arribar a materialitzar, entendre i donar a conèixer com funciona una cosa que se’ns escapa a tots dels dits, però que la percebem a tota hora amb els cinc sentits: el temps meteorològic i el clima.

Les dades que publica al web es poden descarregar per tal que la persona que les consulta pugui fer-les servir, sempre citant l’apartat i el web d’on s’han extret. Utilitza una bibliografia extensa que està referenciada al tema del qual l’autor és especialista. La podeu veure al web.

Ni que sigui tan sols amb unes breus línies, és per a mi un orgull ressenyar un treball que contribueix no solament a difondre aspectes de caràcter més teòric o conceptual sobre el temps i el clima, sinó que aporta el seu gra de sorra per tal d’ajudar a desvetllar una mica més l’interès per les regions de muntanya en general i per Andorra i el Pirineu en particular, a través d’una temàtica sobre el medi físic com és el de la dinàmica atmosfèrica i climatològica i les seves implicacions en els múltiples camps amb els quals interactua.

Hi ha tantes coses, estimat lector, que si te les explico ja perd la gràcia. Per tant, deixo que el descobreixis per tu mateix: www.pirineuandorra.net. I recorda, el seu autor és el Joan Estrada. No el coneixes, encara? Au va, què esperes! Endavant, passa, passa, hi ets benvingut.

tracking