La tribuna
Equilibri social i futur a Prada
Ja fa 36 anys de la Diada Andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu
És amb convenciment i voluntat de moviment, d’acció, quan les coses s’encarrilen bé. Ja fa 36 anys que la Diada Andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, organitzada per la Societat Andorrana de Ciències, ho té com a divisa i els resultats en donen fe: trobada a Prada d’una munió de gent amb coneixements sobre el tema i gent igualment interessada, i la publicació de les comunicacions en forma de llibre, corresponent a cada diada. Això ja és un èxit. Però la rellevància de la Diada Andorrana a Prada és la tria de la temàtica que serà exposada i debatuda durant la jornada. Només cal anar a l’hemeroteca digital i llegir els temes per copsar i fer-nos una idea del bagatge social que la SAC ha anat conformant a la UCE de Prada de Conflent. Un corpus de pensament, de cultura, d’aportació de coneixement de ciències en les seves diverses concepcions; en definitiva, un compromís amb el Principat d’Andorra per tal de contribuir al seu desenvolupament. La SAC, com tantes altres entitats andorranes, cadascuna en el seu àmbit, fa país, però en el seu cas, la SAC va més enllà de la dinàmica expositiva, i gosa promoure debat i confrontació d’idees. Dic gosa, perquè no és senzill asseure al voltant d’una taula persones que habitualment ho fan en altres escenaris, sigui en les institucions públiques com en les privades. Però com que ho fa amb el convenciment i la voluntat de moure, d’anar endavant, queden dissipades les barreres o les prevencions interpersonals. I això és d’agrair.
Aquest any, avui dissabte, el tema escollit és dels que en un principi costen, o es fan costeruts, d’afrontar: “Andorra i la desigualtat”. Per on s’ha d’agafar un fet, la desigualtat, general en les societats contemporànies, que és empíric però en el qual convergeixen tants condicionants? I com i de quina manera a la societat andorrana, per les seves altes densitats encabides en tan poc espai geogràfic i poc espai social, afecten més o menys? Ho podrem escatir escoltant les comunicacions, després de la benvinguda d’Àngels Mach i Buch, de la presentació per Marta Fonolleda i Riberaygua i de la salutació per Jordi Casassas i Ymbert: Accés a les tecnologies de la informació i de la comunicació: un factor creixent de desigualtat social (també a Andorra) per Alan Ward i Koeck; Desigualtat a Andorra? Sí, també n’hi ha per Marta Alberch i Terrés; Factors estructurals de les desigualtats a Andorra per Joan Micó i Ibàñez; No són un número, de la cohesió social a l’amenaça de la salut democràtica dels nostres joves per Carla Guinot i Maleno; Creixement i desigualtat en economies dinàmiques per Joan Mir I Obrador; El paper de l’energia en les desigualtats per Nerea Moreno i de Salvador; Accessibilitat, capacitats i drets: una aliança contra la desigualtat per Nora Pérez i Chalabi; Relació entre la incidència i la prevalença dels trastorns psiquiàtrics i la desigualtat per Carlos Mur i de Viu; Contrastos des de la perspectiva de gènere per Montserrat Ronchera i Santacreu; Radiografia de la desigualtat a Andorra a partir de la despesa pública per Eduard Jordi i Bober; Participació política i desigualtat per Cerni Escalé i Cabré; Desigualtat en economia, treball i habitatge per Conxita Marsol i Riart; La desigualtat educativa obstaculitza el progrés per Carla Riestra i González de Ubieta; Desigualtats i Discapacitat, una realitat a la nostra societat per Jacint Risco i Subirà; La desigualtat en la infància per Albert Mora i González; La desigualtat que patim les persones amb trastorns addictius. Estigma, autoestigma i perspectiva de gènere per Eva Tenorio i Àlvarez; Construir ascensors avui: Els reptes de la mobilitat intergeneracional a l‘Andorra actual per Yvan Lara i Sànchez; L’autisme femení, la invisibilitat diagnòstica per Montserrat Mases i Cobró i Carolina Pastor i Montellà; L’òptica andorrana de la Creu Roja en les desigualtats emergents per Josep Pol i Pedrós; El paper de la dona a l’Andorra tradicional per Cristina Rico i Flor; Mediació: una resposta per una justícia més amable per Ramon Tena i Pera; Tots iguals, tots diferents per Diana Figueras i Nieto; L’accés a un habitatge digne, un dels principals factors de desigualtat a Andorra per Amadeu Rocamora i Ramone; Vèncer la desigualtat és una utopia? per Rosa Gili i Casals; Desigualtat i ajuts socials per Trini Marin i Gonzàlez i Cloenda per Joan Carles Rodríguez i Miñana.
A banda de les que se sentiran per boca dels autors, la diada compta amb comunicacions no presencials: Determinants socials de la salut i desigualtat en l’accés a l’atenció sanitària: anàlisi per identificar barreres socioeconòmiques a Andorra per Cristina Fernàndez-Farina; Superant barreres en l’àmbit de la discapacitat per Jordi Jordana i Rossell; Repensar i actualitzar la igualtat per Albert Gomà i Sala; Nord/Sud: desigualtats desiguals i causes comunes per Rosa Duró i Solanelles; Lluitar contra la desigualtat vivint en la igualtat per Mossèn Ramon Rossell i Serra; Andorra i Melilla: de les barreres administratives a les barreres físiques per Maria Guillamet i Fages; Desenvolupament o justícia social per acabar amb les desigualtats mundials? El paper d’Andorra en la cooperació internacional per Maria Navarro i Solernou, i Una petjada francesa a Andorra: unes realitats de la continuïtat històrica en l’actualitat per Claudine Tarrene-Fabresse.
Tant si agafeu la carretera cap a Cerdanya i Conflent avall, i participeu avui a Prada, o espereu a tenir el llibre de la 36 Diada Andorra a les mans, segur que del que es digui i s’escolti a Prada se’n beneficiarà l’equilibri social i el futur del país. Per molts anys, SAC!