La tribuna
L'acord amb Europa: un espectacle polític decebedor
En una escena digna d’un drama polític, Andorra ha tancat recentment les seves negociacions amb la Unió Europea sobre la base de paraules, de negociacions orals. Però, molt lluny de ser una història d’intriga, el resultat escau més a una comèdia maldestra. Com podem sentir dir que “tindrem més sobirania que mai” quan és precisament el contrari que passarà amb tota la represa del cabal europeu.
En primer lloc, com es pot explicar aquesta pressa sobtada per concloure les negociacions? Com si el temps s’esgotés per comprar els últims regals de Nadal macos de l’exterior sense mirar el que hi ha a dins. El Govern andorrà ha precipitat el tancament de les negociacions sense ni tan sols finalitzar el text escrit de l’acord.
Efectivament, a l’anunci del tancament de l’acord, el grup parlamentari d’Andorra Endavant havia demanat el text final i tots els documents recents. Per a la nostra gran sorpresa, segons les paraules del secretari d’Estat d’Afers Europeus, no hi havia les últimes negociacions orals plasmades en un redactat.
Des d’Andorra Endavant ens vam sentir com si haguéssim encarregat un plat en un restaurant sense saber què conté, una experiència culinària arriscada, però en l’àmbit internacional.
Per a pitjor, la part més delicada de l’acord, aquella que tracta les qüestions més sensibles, s’ha tancat mitjançant negociacions orals. Imagineu-vos intentar resoldre un trencaclosques complex sense veure les peces ni conèixer la seva forma. Sembla un joc d’endevinalles geopolítiques.
I què dir dels altres grups parlamentaris? La majoria, fent confiança al Govern amb els ulls tancats. Des de la bancada de la minoria, alguns muts, els altres rebutjant la proposta d’Andorra Endavant de contractar el bufet internacional Gide per realitzar un estudi d’impacte neutral que pengi del Consell General. El mateix Gide que va aconseguir suspendre les negociacions entre el govern de Mònaco i Europa. És com si es neguessin a comptar amb uns altres experts que els de Govern per aclarir un tema complex i preferissin simplement encreuar els dits perquè tot surti bé o deixar-se guiar per les seves creences o el convenciment del Govern.
En la reunió de la junta de presidents del Consell General del 7 de novembre passat, uns es van oposar a encomanar els estudis d’impacte des del Consell General tenint en compte que fan part del pacte d’Estat amb Govern sobre la qüestió, alguns altres criden a la manca de dotació parlamentària per participar en el pagament de l’estudi d’impacte, i a uns altres ni se’ls va sentir la veu a porta tancada. Ni piu, com una escena que recorda un concert de mims, on ningú no diu res, però expressa el seu xoc del tancament de l’acord davant les càmeres i a través d’un comunicat de premsa després.
Mentre el Govern andorrà assegura que l’estudi d’impacte de l’ARI es realitzarà després de l’anunci recent del tancament de l’acord, Andorra Endavant va agafar el bou per les banyes fa dies. Va contractar, solet, el bufet Gide des de fa setmanes, gastant una part important del seu pressupost parlamentari, gastant hores de reunions, hores de feina, sobre la base de tota la documentació proporcionada a l’inicial del pacte d’Estat sobre la qüestió.
Amb els set experts del gabinet Gide s’està finalitzant l’estudi d’impacte encomanat per Andorra Endavant. Només faltaven els últims documents demanats per Andorra Endavant des de fa deu dies al moment del tancament de l’acord. Recentment, el secretari d’Estat, per transparència i per servei públic, respectuós de les institucions, va proporcionar un enllaç des del qual els experts d’Andorra Endavant poden tenir accés als últims documents de Govern. En finalitzar l’estudi d’impacte, els experts de Brussel·les contractats per Andorra Endavant vindran a Andorra per exposar els pros i contres de l’acord d’associació.
Per acabar, només dir que la decisió real pertany al poble andorrà, que serà cridat a votar mitjançant un referèndum vinculant sobre l’acord d’associació amb Europa. Esperem que aquesta vegada la comèdia política doni pas a una presa de decisions informada.
*Carine Montaner, Presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant