La tribuna
Cap a un turisme sostenible i de qualitat
És el moment d’actuar amb determinació: el present i el futur del sector passen per l’equilibri entre el benestar de la ciutadania, l’estímul de l’economia i el respecte a la natura
El creixement del turisme a Andorra suposa una notícia molt positiva per a un sector que representa milers de llocs de treball i que té un pes prominent en el PIB nacional. El bon moment actual és, indubtablement, fruit de la tasca del nostre govern i dels que ens han precedit, i de l’esforç d’empresaris i ciutadans que treballen dia a dia als comerços i serveis del país.
Les dades del 2023 així ho corroboren: l’any va cloure amb 9,3 milions de visitants (la suma de turistes que almenys fan una nit, i d’excursionistes d’un dia). En destaca l’augment de turistes, passant de 2,2 milions a 4 milions en la darrera dècada, els quals han incrementat la despesa mitjana de 124 euros a 175 euros. Les pernoctacions han fregat els 12 milions el 2023, mentre que els excursionistes s’han mantingut al voltant dels 5 milions, i les perspectives per als anys futurs són igualment positives.
Són xifres que conviden a l’entusiasme econòmic, però que plantegen la necessitat inajornable d’avançar cap a un model basat en un turisme sostenible, la prosperitat del qual tingui en compte residents, operadors turístics i visitants.
És moment de prendre decisions i d’impulsar mesures per fer front a reptes que ja pertanyen al present i que marcaran els propers anys del sector a escala global. Som testimonis dels efectes del canvi climàtic arreu i de la massificació de les grans destinacions del món, i Andorra, si no actuem, no n’estarà exempta.
Es tracta d’ordenar i de planificar la política turística nacional, fomentant la qualitat de l’oferta, per assolir un obligat equilibri entre ciutadania, economia i recursos naturals. Una estratègia que ha de trobar el seu pal de paller en la futura llei del turisme, en la qual estem treballant perquè pugui ser una realitat aquest any, i que ha de complementar les accions que ja hem engegat. La implantació de la taxa turística –destinada a finançar la millora de la competitivitat i sobre la qual reforçarem els controls– o l’estudi de capacitat de càrrega del sector turístic –que indicarà els límits del seu creixement i que esperem tenir disponible a la tardor– són alguns dels exemples de la llista de mesures en marxa.
A la vegada, hem potenciat la imatge del Principat per fer-la cada vegada més interessant fora dels mesos d’hivern, que centren l’arribada de visitants gràcies a unes estacions d’esquí de primer nivell. Hem de demostrar, i podem fer-ho, que tenim un país que també és capaç d’oferir atractius a la primavera, a l’estiu o a la tardor amb un gran valor diferencial. Només cal fer una ullada al calendari d’esdeveniments, bastit per la col·laboració publicoprivada, que engresca milers de persones a descobrir el nostre territori de gener a desembre i que, alhora, ens situa al radar internacional del món de l’esport, de la cultura o de la gastronomia.
Del 2023 recordo, per exemple, les finals de la Copa del Món d’esquí alpí, el Cirque du Soleil, la Vuelta Ciclista a Espanya, l’Andorra Taste, el festival ClàssicAnd i altres esdeveniments sorgits de la iniciativa privada. Unes activitats impregnades amb força per l’essència de la desestacionalització i de la diversificació. Paga la pena venir a Andorra durant tot l’any i ho hem de dir en veu alta. Ho hem aconseguit entre tots.
En aquest full de ruta no podem oblidar el servei que oferim. Els nostres visitants reben una atenció de qualitat. És innegable. Ara bé, no ens podem marcar límits en aquest terreny i per això des del Govern continuarem promovent la formació de tots els professionals del teixit turístic i comercial. D’aquesta manera, atorgarem més prestigi a les tasques vinculades a dos àmbits cabdals en l’economia i, indirectament, de ben segur que augmentarà la despesa mitjana que els visitants fan als establiments del país.
En l’equació desestacionalització, sostenibilitat i qualitat no podem deixar fora el benestar de la ciutadania, que a hores d’ara es troba amb dificultats en l’accés a l’habitatge. Per això, des del Govern treballem transversalment per revertir la situació des de totes les perspectives possibles, desenvolupant un conjunt de mesures simultànies i de diferent abast. Precisament, i pel que fa al turisme, tenint en compte que la demanda d’habitatge residencial competeix amb el lloguer turístic, hem aprovat la suspensió de la concessió de llicències per a habitatges d’ús turístic durant dos anys. Activant aquesta palanca, el nostre objectiu és aconseguir que molts d’aquests immobles retornin al mercat del lloguer.
És el moment d’actuar amb determinació i ho tenim clar: el present i el futur del turisme passen per la sostenibilitat davant del canvi climàtic i de la massificació. Hem de trobar el camí pel qual progressar des de la responsabilitat i des del respecte a la qualitat de vida de la ciutadania, garantint l’èxit del sector turístic sense hipotecar la natura i les nostres muntanyes.
* Jordi Torres, Ministre de Turisme i Comerç