La tribuna

Més opcions per als actius digitals

L’AFA ha autoritzat per primer cop a un banc oferir serveis d’actius digitals

Creat:

Actualitzat:

Fa pocs dies, l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) va autoritzar per primer cop un banc del país per oferir serveis d’actius digitals. MoraBanc ha estat la primera entitat que ha obert un camí que és crucial en la transformació digital, no tan sols de l’entitat, sinó de tot el país. Aquest nou capítol representa un punt d’inflexió en l’evolució del sector financer, en què els actius digitals estan revolucionant la manera com gestionem i invertim els nostres diners.

Què significa aquesta autorització? Amb l’aprovació de l’AFA, per primer cop, un banc andorrà podrà custodiar actius digitals, és a dir, salvaguardar criptomonedes, NFT, tokens o qualsevol altre element digital que tingui un valor. A partir d’aquí s’obren oportunitats que responen a demandes que actualment ja ens arriben de diferents tipus de client.

En l’àmbit mundial, molt pocs bancs tradicionals s’han llançat a innovar a l’àrea dels actius digitals, però la demanda existeix i, a Andorra, té una rellevància considerable per l’ecosistema de creadors i professionals digitals que s’han instal·lat al país. És positiu que un banc andorrà, en aquest cas MoraBanc, s’hagi unit al reduït grup de pioners en què només hi ha dos espanyols, N26 i Revolut. L’economia digital és una línia estratègica marcada des del Govern d’Andorra per al creixement del país, i tenir un actor principal de referència en la matèria al sector bancari és un bon argument per continuar avançant.

Els actius digitals estan impulsant una transformació profunda al sector financer, amb impactes que generaran oportunitats en empreses i consumidors. Entre els principals podem destacar:

–Major accessibilitat i inclusió financera: els actius digitals democratitzen l’accés als serveis financers, permetent que persones de tot el món, sense importar-ne la ubicació o situació econòmica, puguin participar en el sistema financer.

–Eficiència i transparència: la tecnologia blockchain, base de molts actius digitals, ofereix més seguretat, traçabilitat i transparència en les transaccions financeres, reduint costos i augmentant la confiança en el sistema.

–Innovació i nous productes: els actius digitals estan impulsant la creació de nous productes i serveis financers, com les finances descentralitzades (DeFi), que ofereixen més flexibilitat i control als usuaris sobre les seves finances.

Per aprofitar les noves oportunitats, un dels reptes que tenim al davant és construir un ecosistema sòlid que generi la seguretat i la confiança per atraure projectes interessants. En aquest sentit, els bancs tradicionals, que són sinònim de solvència i seguretat, juguen un paper essencial; també el regulador, que treballa de forma proactiva, garantint unes regles de joc clares i aplicables per igual als diferents actors, vetllant de manera decisiva en la seva aplicació.

La irrupció dels actius digitals obre un futur prometedor per al sector financer i l’autorització del primer banc andorrà per custodiar actius i oferir serveis digitals és una gran notícia.

*Carlos Salinas, Director d’Actius Digitals i Fintech, MoraBanc

tracking