Les set claus
Perspectiva positiva
Les dades de creixement del PIB de l’economia europea del 2016 i primer trimestre de 2017 ens indiquen que Europa ha sortit de la crisi i que es prepara per a un període de creixement.
El Banc Central Europeu (BCE) és més optimista i ha millorat les seves previsions per al 2017 sobre el creixement de l’economia a tot el continent.
Durant el 2016 el PIB d’Espanya va créixer un 3,2%; el de França, un 1,1%, i el del Regne Unit, un 2,2%. Aquestes xifres són molt millors que les d’anys anteriors, en què els creixements eren del 0% o fins i tot negatius.
Tots aquests fets han tingut un efecte positiu en l’economia andorrana, millorant-ne les xifres.
Tant és així que Fitch ha canviat la seva opinió sobre l’evolució de l’economia andorrana d’estable a positiva, destacant la millora de les finances públiques (baix dèficit del Govern i superàvit dels comuns), i la capacitat del sector financer per superar la crisi de BPA i la seva adaptació als estàndards internacionals.
Les empreses andorranes comencen a veure l’impacte de la millora de l’economia en els seus comptes d’explotació en forma de més vendes i en alguns casos millors resultats.
Malauradament, els treballadors encara hauran d’esperar alguns trimestres per veure que aquesta millora es tradueix en millors sous, ja que fins que les empreses no tinguin la certesa que l’escenari positiu ha vingut per quedar-se no es dedicaran a millorar les condicions dels seus empleats.
Aquest escenari de millora en l’economia obre la possibilitat a l’inici de nous projectes que enriqueixin la nostra economia. La pregunta que només el temps sabrà contestar és: sabrem aprofitar aquesta perspectiva positiva perquè les empreses andorranes facin un pas endavant i creïn projectes engrescadors que aportin riquesa i valor al país?
*Vladimir Fernández, Soci Crowe Horwath