Les set claus
Nova comptabilitat pública
Amb data 28 de desembre del 2016 fou publicat al BOPA el nou reglament relatiu a l’adopció de les Normes internacionals de comptabilitat del sector públic (d’ara endavant NICSP).
Què vol dir això? Per què canvien les normes comptables del sector públic?
El pla de comptabilitat pública que s’utilitzava fins ara datava del 1999, és a dir, tenia més de 17 anys d’antiguitat. En aquest temps, el món ha patit una crisi econòmica mundial, escàndols financers com mai s’havien vist. Això ha posat de manifest per part dels governs la necessitat d’administrar de manera més responsable i transparent els recursos públics.
Tots aquests fets han portat la Federació Internacional de Comptables (IFAC) a recollir el repte de donar resposta a aquestes necessitats i buscar una normativa que afavoreixi la transparència i la comparabilitat de la informació financera entre entitats del sector públic, i també amb les del sector privat. És a dir, una normativa molt similar a la que ja utilitzen les nostres empreses, que entengui tothom arreu del món i ens permeti comparar, per exemple, si el nostre Govern està més o menys endeutat que l’espanyol o el de Luxemburg, sense sentir aquella cançoneta de “les xifres no són comparables perquè en aquell país tenen un altre pla comptable”.
Addicionalment aquestes normes (NICSP) es basen en algunes especificitats pròpies del sector públic amb el pla general de comptabilitat que utilitzen les nostres empreses des del 2009, és a dir, per primera vegada parlarem tots el mateix idioma comptable.
És evident, doncs, que el benefici d’adoptar aquestes normes és que tots parlem el mateix idioma comptable i que la informació es pugui comparar entre entitats, però comparar també vol dir mesurar, i mesurar vol dir arribar a veure si ho fem millor o pitjor que els nostres veïns, i que aquest fet ens porti a millorar al gestionar les nostres empreses públiques en benefici del ciutadà.
*Vladimir Fernández, Soci de Crowe Horwath