Les set claus
Felicitat en el treball
“A major felicitat, major productivitat en el treball”, una filosofia partint de la qual sempre he intentat encaminar la meva vida laboral. El prestigiós biòleg cel·lular nord-americà Bruce H. Lipton afirma que el nostre cervell només és conscient del 5% de la seva activitat. El 85% del subconscient que resta és negatiu. Sembla que estem, doncs, més a la banda negativa que a la positiva. És per això que necessitem carregar la ment d’alegria i de felicitat. He llegit que aproximadament el 60% dels treballadors afirmen estar estressats i infeliços. L’estrès provoca l’alliberament de cortisol, una hormona que inhibeix que la glucosa vagi al cervell, deixant-lo sense el seu principal combustible. I en aquest estat és molt difícil poder treballar a gust, i més encara fer-ho de forma eficaç i productiva. En el camp laboral, la felicitat és essencial. És normal que estiguem estressats, sí, però cal intentar quedar-se amb l’estrès positiu, no saltar la línia vermella i omplir-nos de l’energia positiva. I com? La idea és que en el treball, com a la vida personal, ens hem d’alimentar d’amor i d’alegria. Cal fer-ho amb emocions, amb sensacions positives, compartint, donant les gràcies, sent amable, somrient i reconeixent. Tot això suma i comporta el fet que a l’altra part del nostre cervell les neurones de la infelicitat disminueixin. El somriure és fonamental. Estar alegre provoca que el cos expulsi serotonina, endorfina i oxitocina, les anomenades hormones de la felicitat. I una atmosfera agradable a l’empresa depèn també en gran part del seu comandament. Com en qualsevol àmbit social, els líders són els encarregats i responsables de teixir l’atmosfera laboral. L’aplicació de l’estratègia i les accions que n’emanen es pot fer des de l’òptica de l’empowerment o des de la clàssica imposició. Tony i Jeremy Hope van sentenciar: “L’empowerment modifica les percepcions del treball. Els empleats treballen feliços per als clients –no per als superiors–, i els directius es converteixen en entrenadors, més que en caps.”