Creat:

Actualitzat:

Des que el novembre del 2013 es reduís fins al 0,25% el tipus d’interès al qual el banc central europeu (BCE) presta diners i posteriorment es tornés a reduir gradualment fins a arribar al 0%, el març del 2016, hem viscut uns anys amb els tipus plans instal·lats al zero per cent. Si simplifiquem la idea dels tipus d’interès per fer-la entenedora, quan hem anat a demanar un préstec o un crèdit, aquests darrers cinc anys l’interès que hem pagat correspon en la seva pràctica totalitat al diferencial que aplica el banc sobre aquest preu del diner del banc central.

La previsió era que el BCE comencés a pujar els tipus durant el 2019 de forma suau. Sembla que aquest pla ha canviat i les apujades podrien estar més pròximes del que tot­hom podia pensar. Els Estats Units (EUA), que sempre porten una mica d’avantatge sobre Europa a moure els tipus, ja l’han apujat fins a l’1,75% i preveuen fer entre dos o tres apujades més aquest any. Els dar­rers dies, el senyor François Villeroy, governador del banc de França i membre del Consell de Govern del BCE, ha declarat que els tipus pujaran els pròxims trimestres i no els pròx­ims anys.

El primer efecte serà que s’encariran els interessos del deute de l’Estat les pròximes emissions. A les empreses, les agafarà en un moment en què el negoci va millor que durant els anys de la crisi financera i hauran de fer l’exercici de preveure aquesta pujada als seus comptes d’explotació. Els ciutadans hauran de fer números per veure com afecta això a les seves hipoteques i quin raconet han de guardar per fer front a aquest increment.

Però com seran aquestes pujades de tipus? Fins ara tot­hom apostava que el BCE no apujaria els tipus fins al 2019 i els apujaria un 0,5% durant tot l’any. Sembla que aquest calendari s’accelerarà, i part d’aquesta pujada podríem començar a veure-la abans que acabi el 2018. Hem d’estar preparats perquè no ens agafi amb el pas canviat.

tracking