Creat:

Actualitzat:

El 5 de desembre del 2018 vàrem llevar-nos amb la notícia: La UE treu Andorra de la seva llista de paradisos fiscals. Aquest fet hauria de canviar definitivament el paradigma que es tenia d’Andorra i del seu sistema econòmic.

En els darrers 10 anys els andorrans hem impulsat un canvi en el nostre model social i econòmic, dotant-nos d’un model fiscal internacional que no tenia res a veure amb les particularitats dels andorrans; hem anat cap a un sistema de transparència que en certs moments semblava que pogués posar en dubte la idiosincràsia del nostre microestat, i al final hem sabut trobar l’encaix entre el que necessitàvem com a país i el que ens demanava la comunitat internacional.

Ara comencem una nova etapa que ha de portar Andorra a ser un paradigma del canvi de model econòmic i que haurà de sustentar el nostre Estat durant la propera dècada.

La clau és la diversificació de la nostra economia. El sector financer representa un 10% del PIB en la majoria de països avançats, a Andorra aquest sector pondera un 20%, i en el futur tendirà a baixar fins al 10% que pesa en el nostre entorn. Com ens reinventarem amb un sector financer a la baixa? Qui ocuparà aquest espai i generarà llocs de treball al nostre país? Suposarà un alentiment en el nostre creixement?

Si mirem cap al futur amb optimisme tot i ser conscients que tenim extrema dependència de l’evolució econòmica dels nostres dos veïns, crec que el futur d’Andorra se sustentarà en tres pilars bàsics, seguretat i qualitat de vida sostenible per a tota la societat, model econòmic i fiscal competitiu, i turisme ecològic i poc tradicional amb alt valor afegit per als nostres clients.

Aquest és el sistema en què com a país hem començat a treballar i estem desenvolupant en els darrers anys, amb bones dades macroeconòmiques i de creixement, que ens fan veure amb il·lusió el nostre futur, que ens ha d’encaminar a l’Andorra del 2025.

tracking