Les set claus
Any nou, vida nova!
En alguns països no es tria nom per als bebès per si no sobreviuen al primer dia
Any nou, vida nova! L’època de canvi d’any sol ser un moment de reflexió, de parar-nos a pensar en els millors moments i en aquells no tan bons, de fer balanç del que s’ha aconseguit i del que se’ns ha quedat al calaix i de renovar propòsits i fer noves resolucions.
Se suposa que un nou any porta noves oportunitats, noves metes, nous desitjos i nous anhels. Alguns potser voldrem fer més esport, d’altres deixar de fumar, alguns desitjarem tenir millor salut o, per què no?, canviar de feina, llegir més o estar més amb els amics i la família. Per a aquells que han estat pares i mares (s’estima que el primer dia de l’any van néixer més de 395.000 bebès), segur que el que més volen és que els seus petits Antoni, William, Oliver, o les seves menudes Hana, Emma, Diana, creixin sans, que mengin bé i dormin plàcidament, i que a mesura que van passant els dies, els mesos, els anys, puguin fer molts amics, jugar, aprendre, estimar i acomplir tots els seus somnis, que tinguin l’oportunitat de viure la seva vida.
Malauradament, milers d’aquests nous pares i mares no veuran com els seus bebès sobreviuen al primer dia de vida o el primer mes. Cada any, prop d’un milió de nadons moren el mateix dia que neixen, i 2,5 milions en el primer mes de vida. La majoria per causes que es poden prevenir, com el naixement prematur, les complicacions durant el part i les infeccions, com la pneumònia.
Avui en dia, però, podem fer canviar aquestes xifres. Si els hospitals i centres de salut tinguessin un subministrament constant d’aigua potable i electricitat i el personal mèdic, degudament format, tingués disponibilitat de medicaments per prevenir i tractar les complicacions (com termòmetres, mantes tèrmiques, aparells manuals de ventilació per a nadons o vacunes), aquests nadons podrien sobreviure i tenir una oportunitat justa.
Que la nostra resolució per a quest any nou sigui ajudar a fer que més bebès sobrevisquin.