Les set claus
Europa i el model 720
La UE posa en qüestió la legitimitat del controvertit model 720
Revés europeu al model 720 d’Espanya. Un dictamen de 24 pàgines en els que la Unió Europea posa en dubte les regles del joc fiscals que utilitza el regne d’Espanya a través del seu model 720 fan trontollar l’Agència Tributària Espanyola.
La conclusió és que es tracta d’un règim discriminatori i desproporcionat amb la jurisprudència comunitària i que s’estaria vulnerant la lliure circulació de persones, de treballadors, de llibertat d’establiment, de prestació de serveis i sobretot de circulació de capitals.
La comissió europea considera que Espanya pot tenir dret a exigir als seus contribuents que notifiquin a l’agència tributària determinats actius que tenen els contribuents a l’estranger, però les multes imposades en cas d’incompliment són desproporcionades, molt més altes i costoses que les aplicades en un context nacional. Consideren que aquesta norma pot dissuadir empreses i particulars a invertir en el mercat únic o desplaçar-s’hi. Per aquest motiu entenen que aquestes disposicions entren en conflicte amb les llibertats fonamentals de la Unió Europea.
Així mateix cal remarcar que tot i que en el seu dictamen únicament qüestionen les multes desproporcionades, semblaria ser que hi ha altres aspectes de fons que també qüestionen del controvertit model 720; tals com la imputació dels bens no declarats com a guany patrimonial en l’IRPF sense possibilitat d’acreditar la prescripció, la sanció addicional del 150% sobre la quota de l’IRPF que resulti d’aquella imputació, o les sancions formals desproporcionades.
En tot cas els residents espanyols tornen a viure altre vegada la inseguretat jurídica d’un model fiscal força complex i engavanyat que dificulta l’exercici de les seves obligacions fiscals amb el seu estat; i en aquest cas només ens queda demanar a les autoritats fiscals andorranes un exercici pràctic i simple en l’aplicació de les normes tributàries a casa nostra.
* Vladimir Fernàndez Armengol, Soci Crowe