Dissabte, 11 de gener de 2025

Creat:

Actualitzat:

És important el ressò que està tenint arreu el moviment Fridays for Future.

Per més que a Andorra siguem uns privilegiats en el medi natural, el canvi climàtic també ens afecta.

Cada vegada més, la vegetació arbrada s’enfila muntanyes amunt i arriben a Andorra flors africanes que, fa anys, només es trobaven de mig Espanya cap avall. Si a això hi afegim que, des de fa dècades, poc bestiar pastura per les muntanyes, i queden a l’erm prats privats, tenim com a resultat unes pràctiques poc més que contemplatives de la natura, i una agricultura, gairebé, de sofà. Certament, si no canviem de manera de fer, estem comprometent els recursos naturals i el futur de tots.

Per això és bo que les noves generacions s’impliquin amb actituds participatives que impulsin actuacions públiques, i com més concretes, millor.

Quan les administracions andorranes van promoure amb força i coordinació la gestió selectiva dels residus, a final de la dècada dels anys 1990, ja hi havia una sensibilitat ciutadana molt important que va respondre immediatament. Avui encara es pot reciclar més, i no només produir menys residus sinó reutilitzar-los incorporant-los al sistema productiu general.

Com a país que som, i Estat, ric en espais naturals d’alta muntanya, tenim l’obligació de consolidar les polítiques ja iniciades de conservació i de renovació del patrimoni natural, desenvolupar-ne de noves i valoritzar el producte derivat dels manteniments.

La gestió del medi ambient ha d’esdevenir més activa, global i intensa. I l’agricultura, més variada i extensa. La ramaderia ha de contribuir a mantenir el paisatge i a la prevenció de riscos naturals. Amb una total compatibilitat amb les activitats lúdiques de muntanya tant d’hivern com d’estiu.

Essent conseqüents amb la sostenibilitat, es crearan llocs de treball, es millorarà la qualitat de vida de tota la població andorrana i contribuirem a preservar el futur del planeta.

tracking