Les set claus
Amb perspectiva d'infància
En plena campanya electoral ens adonem que els infants no en són els protagonistes principals. Sí que en algun dels programes electorals hi ha algunes propostes destinades a ells, la major part enfocades a l’educació i algunes també en l’àmbit social. Tampoc durant els debats els temes que s’hi tracten se centren en ells. Però hem de ser conscients que qualsevol decisió presa per les administracions públiques els afecta directament o indirectament. Per aquest motiu, és molt important que la perspectiva d’infància (o de qualsevol altre col·lectiu amb unes necessitats especials) formi part de qualsevol procés de decisió, ja que les repercussions positives o negatives en els infants no se solen tenir en compte.
Unes polítiques públiques amb perspectiva de drets de la infància són totalment necessàries per garantir el compliment dels drets dels infants i adolescents, i cal que se n’avaluïn els resultats i l’impacte en ells perquè aquells que prenen les decisions, els gestors públics, puguin millorar-les basant-se en evidències.
Que els infants no votin, malgrat que la Convenció sobre els drets de l’infant n’estableixi el dret a participar i a ser escoltats i tinguts en compte en els temes que els afecten, no eximeix els governs de les seves obligacions com a garants dels seus drets.
Cal que tots els actors actualment en campanya es comprometin a millorar la inversió en infància. Primer, tirant endavant el pla nacional que s’estableix en la recentment aprovada Llei dels drets dels infants i els adolescents. També coneixent la distribució de la despesa pública en infància, només així es pot constatar el compromís amb els nens, nenes i adolescents, i com es materialitza aquesta inversió, si en cal més o no i si es destina on fa falta o no. I disposant de dades sobre la infància en l’àmbit nacional per tal de fer-ne conèixer la situació real a Andorra i fer la inversió adequada.