Les set claus
El porta a porta
El porta a porta segueix sent un element distintiu de les nostres campanyes electorals. Malgrat que alguns pensem que aquesta pràctica és antiquada, amb intromissió en la intimitat i que perd eficiència a mesura que augmenta el nombre de votants, demanar el vot casa per casa segueix influint considerablement en els resultats de les eleccions.
Visitar les llars dels votants és una manera de generar una interlocució directa i personal entre els candidats i els ciutadans, una forma d’intercanviar opinions, de resoldre dubtes i de convèncer alguns indecisos. S’estableix un contacte personal entre ambdues parts, que certament no s’obté ni amb els programes, ni amb les reunions de poble o els debats televisius. Aquesta proximitat és la que aprecien i reclamen alguns electors que volen intercanviar algunes paraules amb la persona en qui dipositaran la seva confiança en el moment de votar. Aquest contacte directe és l’essència del porta a porta, el que manté viva aquesta pràctica que perdura des de fa dècades, malgrat el rebuig d’alguns ciutadans.
Certs electors ja tenen molt clar el seu vot, o simplement no necessiten o no desitgen cap mena de conversa amb els polítics. Amb la voluntat de reduir les molèsties a aquells que no els agrada rebre els polítics a casa, es comencen a veure alguns signes de renovació del tradicional porta a porta, i ho celebro. Alguns candidats opten per facilitar un número de telèfon per qui vulgui concertar una visita, evitant d’aquesta manera presentar-se a casa d’algú on no s’és benvingut. Les xarxes socials estan donant pas a un nou porta a porta virtual on els missatges ja no són de cos a cos però sí que permeten mantenir certa comunicació amb els polítics.
Agradi o no, i malgrat els discrets i insuficients canvis per reduir les molèsties, el porta a porta seguirà caracteritzant les campanyes electorals mentre sigui un procediment efectiu per demanar el vot.