Les set claus
Avortament i pactes
El servei d’atenció integral a la dona era una de les propostes estrella del programa de Demòcrates per Andorra. Concretament, el partit guanyador de les eleccions de diumenge prometia que de governar crearia “un servei centrat en la salut sexual i reproductiva des d’una perspectiva transversal i multidisciplinària, incloent l’atenció a aquelles dones que volen interrompre de forma voluntària l’embaràs”. Una proposta que va ser criticada tant pels col·lectius que defensen el dret de la dona a l’avortament lliure o en els tres supòsits bàsic com pels que s’oposen radicalment a despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs. Ara, després dels resultats electorals que obligaran DA a teixir aliances si vol tenir majoria parlamentària i formar Govern, aquest servei té tots els números de quedar-se en paper mullat. Si no hi ha una sorpresa majúscula tot fa pensar que els socis més probables dels demòcrates seran els quatre consellers generals de terceravia més els dos de Ciutadans Compromesos. És a dir, dues formacions a la banda dreta dels demòcrates per als quals pot ser massa agosarat permetre que una oficina governamental acompanyi una dona que hagi pres la lliure decisió d’avortar a fer-ho, tot i que sigui lluny de les fronteres andorranes.
Un altre possible pacte, tot i que aquest sembla hores d’ara impossible ni tan sols d’imaginar, seria un tàndem DA-PS. Els socialdemòcrates s’han mostrat contraris al servei d’atenció integral a la dona i són partidaris de despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics. És a dir, res de sentir a parlar del servei.
Un pacte que també sembla hores d’ara impossible, però que en altres condicions seria del més natural, és el tàndem DA-Liberals. Un nou cop mortal per a la proposta estrella d’Espot. Durant la campanya, Jordi Gallardo s’ha mostrat favorable a despenalitzar l’avortament, tot i que acompanyat d’un referèndum que ho avali.