Les set claus
Tens un punt volat!
Si ets catalanoparlant fins a la medul·la, tens una cita el 24 de gener
Si ets catalanoparlant fins a la medul·la, tens un punt volat i una cita el 24 de gener per celebrar-lo. No vacil·lo! La ela geminada està d’aniversari i col·laborar en la celebració d’aquesta il·lustre diada és fàcil. Només cal compartir amb l’etiqueta #diadelpuntvolat el teu idil·li amb aquesta particularitat de la llengua i escampar la teva fal·lera per un punt il·lustre i de difícil cal·ligrafia (no és punt baix ni guionet!), sovint il·localitzable al teclat de l’ordinador.
La data no és casual. El mateix dia de 1913 es van publicar les Normes ortogràfiques de l’excel·lent Pompeu Fabra que hem après al col·legi, entre les quals quan col·locar un punt volat amb funció diacrítica entre dues eles. La norma apel·la a l’etimologia de la paraula (la gran majoria cultismes d’origen mil·lenari), o bé fixa una forma de derivació (de legítim, il·legítim i de cristall, cristal·lí). Fonèticament, el punt volat demana tranquil·litat: no s’ha de pronunciar com una ela simple sinó que s’ha de prolongar (amb il·lusió!) perquè separa síl·labes.
Els ideòlegs de la diada, que es defineixen com un col·lectiu que els agrada fer gresca i muntar sarau, s’han inspirat en el Word nerd day anglosaxó. Nerd és un anglicisme d’origen incert que descriu l’estereotip de persona intel·ligent amb poques habilitats socials. Així, word nerd es podria traduir, fent ús d’un anglicisme de nova fornada, com friky de la llengua, la persona a qui li encanta consultar diccionaris, es deixa seduir per l’etimologia i sent fascinació per la sintaxi.
En tot cas, el punt volat és una de les peculiaritats del català i la condició necessària per no ser qualsevol de les altres llengües que, amb un grau de parentiu més o menys proper, s’instal·len a poc a poc en la nostra parla. Celebreu-lo cavil·lant al·lucinants al·literacions, com la del goril·la de pupil·les dilatades borratxel·lo de destil·lats. Demostreu que teniu un punt volat!