Creat:

Actualitzat:

L’aparició de la SARS-CoV-2 a la Xina durant el mes de gener del 2020 ha estat qualificada de pandèmia per l’Organització Mundial de la Salut des del mes de març. Aquesta situació d’emergència sanitària ha fet que el govern d’Andorra hagi adoptat mesures excepcionals confinant tota la població a casa seva i suspenent temporalment l’obertura al públic d’establiments i activitats.

Amb el pas del temps l’estratègia sanitària del Govern per lluitar contra la pandèmia s’ha concretat en una sèrie de mesures entre les quals s’inclou el testeig voluntari i massiu de la població per avaluar quantes persones han estat infectades per la malaltia. Aquest testeig massiu de la població ha tingut el vistiplau del 90% de la població del nostre país, en dues rondes de testos separats per quinze dies que han detectat un centenar de casos que si no s’haguessin fet els testos, haurien passat per alt.

Un cop fets els testos, i segons la darrera estadística publicada pel govern d’Andorra abans de la publicació de la present columna, al principat quedaven 21 casos actius de coronavirus tots aïllats a casa seva o a l’hospital.

Un cop acabada aquesta primera fase de lluita contra la malaltia (sempre existeix el risc de rebrots i no es pot estar tranquil fins que no disposem d’una vacuna testejada i eficaç), el nostre país centra la seva atenció en els efectes econòmics del virus.

El govern francès, un pas per endavant dels nostres veïns del sud, ha accedit a obrir les seves fronteres amb Andorra, i demà 1 de juny s’espera que al pas de la Casa arribi una allau de turistes, que seran rebuts amb els braços oberts però amb les precaucions necessàries per no fer un pas enrere en la lluita contra la malaltia.

Quant tardarà el govern espanyol a adonar-se que Andorra és un estat veí i amic que ha fet els deures en la lluita contra la pandèmia i no és un risc de contagi? Quant tardarà a obrir les seves fronteres el nostre veí del sud?

tracking