Creat:

Actualitzat:

La crisi sanitària està deixant importants seqüeles econòmiques, amb unes magnituds que encara desconeixem. A banda de les conseqüències materials, la pandèmia està influint també en l’estat anímic de les persones. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va indicar fa unes setmanes que la Covid-19 tindrà un impacte en la salut mental de forma massiva. Les advertències de l’agència sobre el coronavirus han arribat, al meu entendre, massa tard. Els exemples els tenim en la declaració tardana de la situació de pandèmia o en la recomanació de l’ús de les mascaretes, un cop passada l’onada gran dels contagis. Amb relació a l’impacte psicològic, l’avís arriba malauradament quan ja s’evidencien els efectes.

El confinament ha generat per a tothom, en major o menor grau, alguna afectació psicològica com ara preocupació, angoixa, estrès, por o simplement algun trastorn de la son. Ara, tot i estar en una pseudonormalitat, possiblement les inquietuds no disminuiran. En aquesta reobertura tenim famílies afectades per la pèrdua d’algun familiar i sense haver pogut fer l’acomiadament desitjat, nombrosos afectats econòmicament per una disminució dels ingressos o sense feina, o empresaris que han hagut de tancar el seu negoci. El personal sanitari està vulnerat per la tensió i l’estrès suportats durant les darreres setmanes i amb unes seqüeles psicològiques que poden sortir d’aquí a cert temps. Fins i tot aquells que no han patit cap conseqüència directa arran de la pandèmia poden estar preocupats per totes les incerteses que encara tenim: el desconeixement si hi haurà un rebrot, si hi haurà seqüeles de les afectacions de la Covid-19 sobre la salut de les persones, saber quan es descobrirà una vacuna o medicació eficaç...

L’ideal seria poder rebre advertències de l’OMS amb el temps suficient per anticipar-nos, i ja fem tard si el que necessitem és dotar el servei de salut mental de més recursos.

tracking