Les set claus
Intel·ligència artificial
Si bé és cert que tots, de manera més o menys contínua, utilitzem la tecnologia cada dia en les nostres vides, i ara mateix constitueix una eina fonamental per a la nostra vida, tant personal com professional, hem d’estar alerta dels perills que comporta.
Citant l’historiador i filòsof israelià Yuval Noah Harari, “la intel·ligència artificial pot ser una eina de dominació”. No cal pensar que es tracta d’una situació futurista pròpia d’una pel·lícula americana d’Steven Spielberg. La tecnologia no para d’evolucionar de manera aterradora i perillosa. Però a banda dels avanços tecnològics que ens aporten moltes comoditats, hem de saber que les persones més intel·ligents del món estan al servei de grans empreses i ja s’han establert logaritmes que, un cop recapten les nostres dades, els gustos i les preferències, són capaços de proposar, de manera individual, anuncis i vídeos adaptats a cada persona per fer el producte més atractiu.
És realment preocupant. Ens coneixen molt bé. Són capaços d’analitzar les nostres tendències sexuals, religió, formació, hàbits i preferències millor que nosaltres mateixos. La recaptació indiscriminada de dates elimina la privacitat de les nostres vides i de les nostres ments, per posar-les al servei de les empreses que busquen un consum més elevat dels seus productes.
Qui no ha rebut una notificació amb pel·lícules que et poden agradar o viatges que sempre has volgut fer? El problema és que tenim experiència en la regulació de les dades físiques, però no en la regulació de la propietat de dades emocionals, ja que és una qüestió molt més complicada. A diferència de les primeres, aquestes dades estan a tot arreu i enlloc al mateix temps, poden moure’s a la velocitat de la llum i se’n pot fer una utilització indiscriminada. Mentre no hi hagi una regulació global intenteu protegir la vostra privacitat.