Les set claus
Covid: mesures econòmiques
La pandèmia del Covid-19 ha tingut i tindrà un impacte important en l’economia internacional que farà caure dos dígits el PIB de l’any 2020 de molts països europeus i en menor mesura el PIB del 2021. L’economia andorrana es troba poc diversificada i amb una forta dependència dels sectors tradicionals del turisme, comerç, oci i lleure, tots altament afectats pel confinament viscut.
Davant d’aquesta crisi, l’Estat Andorrà hauria de valorar continuar l’aplicació de polítiques econòmiques expansives i de suport a empreses i famílies, amb l’objectiu de continuar acompanyant el sosteniment de l’activitat econòmica i intentar mitigar la situació de crisi actual.
Andorra, al no disposar de moneda, no pot efectuar polítiques monetàries expansives (fabricar més bitllets o reduir el tipus d’interès). Només pot augmentar la despesa pública i inversió per ajudar les empreses i famílies i mantenir o inclús reduir alguns impostos a curt termini.
L’objectiu és que l’activitat econòmica no s’aturi, mantenir la capacitat productiva de les empreses i els llocs de treball i evitar que aquesta crisi no afecti el sector financer en forma d’una morositat desbocada i es transformi en una crisi financera. Aquest tipus de polítiques a curt termini generaran un important dèficit de l’estat que es transformarà en un major endeutament, i la capacitat econòmica d’Andorra és limitada. Per això, qualsevol política aplicada haurà de ser altament efectiva i hauria de ser consensuada amb especialistes que coneguin de primera mà la realitat econòmica del Principat.
Un cop superada aquesta crisi i quan les empreses es trobin en una fase de creixement, serà el moment en el qual l’estat podrà aprofitar per reduir les seves despeses i inversions, i aplicar mesures fiscals transitòries que li compensin els dèficits en els quals haurà incorregut per ajudar empreses i famílies a superar aquesta crisi tan profunda i inesperada.
*Vladimir Fernández Armengol, Soci Crowe