Les set claus

Salut mental i Covid-19

“El pitjor està per arribar” (els efectes en la salut mental)

Creat:

Actualitzat:

Els professionals de la salut mental fa dies que ens alerten sobre els efectes de la pandèmia de la Covid-19 en la nostra salut mental i que “el pitjor està per arribar” i el darrer observatori de CRES recull la preocupació del 65% de la població enquestada per la seva salut física o mental arran de la situació creada per la pandèmia.

Els psicòlegs, malgrat no tenir dades quantitatives, asseguren que a Andorra la salut mental està afectada i està en risc per la pandèmia, igual que als països del voltant. L’aïllament social, la por al contagi, la incertesa, l’angoixa econòmica, els dols mal resolts estan minant la nostra salut mental. Unes situacions que estan provocant un seguit de trastorns que potser no tindran conseqüències immediates, però sí a mitjà i llarg termini.

Què ha passat amb les persones que estaven en tractament abans de la pandèmia? Quin és l’augment del consum de medicaments relacionats? Com es fa el seguiment de les persones que han patit la malaltia? Què passa amb els treballadors sanitaris que estan a primera línia? És urgent desenvolupar mecanismes de prevenció, seguiment i reforç psicològic.

Estem a l’espera de la resposta de Govern d’un seguit de preguntes relatives a l’Àrea d’Atenció Mental del SAAS (nombre de professionals destacats i de persones ateses, tipus de trastorns, planificació dels recursos...) i als problemes relacionats amb el plantejament del pla integral de salut mental que el ministeri de Salut hauria de tenir ja enllestit com també el reforç de l’àrea per fer front a les demandes derivades de la Covid-19.

De moment, les associacions es manifesten contra un pla que sembla definir ni els serveis ni els recursos que necessita el país i els professionals continuen sense saber si l’atenció psicològica formarà o no part de la cartera de serveis de la CASS, en un moment on l’Àrea d’Atenció de Salut Mental no pot cobrir un nombre, cada cop, més gran d’usuaris.

tracking