Creat:

Actualitzat:

Les Nacions Unides van definir en la Conferència de Pequín, celebrada en 1995, la violència contra la dona com tot acte de violència basat en el gènere que té com a resultat possible o real un dany físic, sexual o psicològic, incloses les amenaces, la coerció o la privació arbitrària de la llibertat, ja sigui que succeeixi en la vida pública o en la privada.

La violència masclista s’entén com a violència que s’exerceix cap a les dones en un context patriarcal i és una xacra dintre de la nostra societat. Existeixen diferents formes d’exercir violència sobre la dona i 5 tipus són les més freqüents: la violència psicològica i emocional, la violència psicològica de control, la violència econòmica, la violència física i la violència sexual.

La violència masclista té com a conseqüència més terrible la pèrdua de vides i les dones amb diversitat funcional es consideren un col·lectiu d’especial vulnerabilitat davant la violència de gènere. Les dones amb diversitat funcional tenen un 8% més de probabilitats de partir violència masclista que les dones sense cap discapacitat, un percentatge que en propers estudis es veurà agreujat a causa de la pandèmia que estem patint i que ha portat a un augment en maltractament envers les dones amb diversitat funcional.

Una de cada quatre dones amb diversitat funcional afirma haver patit violència de gènere a més d’una doble discriminació pel fet de ser dones i per la seva discapacitat cal també tenir present uns altres factors d’especial vulnerabilitat, com tenir una menor capacitat per defensar-se, menor independència econòmica, menor credibilitat del relat (sobretot en casos de discapacitats cognitives) així com dificultat per expressar-se. Hem de començar respectar i afavorir la reflexió i el debat entorn les dones amb diversitat funcional ja que tot i haver avançat molt, encara hem de seguir lluitant per la dignitat i els drets de les dones amb discapacitats diverses.

tracking