Creat:

Actualitzat:

No valoraré Naturland en si mateix, sinó de com podem millorar el funcionament de totes les societats comercials que funcionen amb dret privat i propietat pública a nivell de país.

Primer, per llei hauríem d’establir la gestió despolititzada d’empresa amb l’obligatorietat de nomenar als consells d’administració consellers independents amb les competències tècniques, no només nomenar polítics, i mecanismes i procediments interns de control independents dels polítics. Hauríem de dotar el tribunal de comptes de recursos i potestat per intervenir empreses públiques mal gestionades o que se salten les lleis, siguin nacionals o comunals.

Segon, els gestors d’una empresa pública han de respondre davant dels ciutadans com ho fan amb els accionistes. Els resultats financers, l’explotació i auditories han de ser accessibles a tots els ciutadans. S’haurien d’establir referèndums sobre la seva creació o liquidació.

Tercer, una empresa pública ha de justificar clarament i concretament la seva necessitat i objectius, que no poden ser uns altres que un benefici social per a tothom. La llei d’obligar les empreses a definir-les: com els monopolis naturals, el sosteniment de sectors econòmics estratègics o el proveïment d’un servei que el privat no pot fer. Per llei, més enllà de les finances, les empreses públiques haurien de fer informes públics clars i sintètics sobre el retorn econòmic, social i mediambiental de cada euro públic invertit. Independentment de la seva situació financera, si durant els primers anys de la seva vida, la societat no pot justificar un impacte social positiu de la inversió, s’haurien d’obligar a tancar.

Naturland ha passat a ser un malalt crònic, però en podem aprendre dels errors per fer a partir d’ara més competitives, eficients i transparents les nostres empreses públiques comercials i evitar que torni a repetir-se.

tracking