Les set claus
El diàleg social
El diàleg social és una condició prèvia per a un treball digne i salaris justos. En temps de crisi, en països on el diàleg social està ben establert i on les relacions laborals són fortes, la situació econòmica, social i laboral és més favorable i més resistent.
A tot Europa, els sindicats han demostrat que les solucions negociades en el marc del diàleg social per donar resposta a la Covid-19 són les més efectives i les més sostenibles per salvar vides i preservar llocs de treball i ingressos. El diàleg social funciona, els països on és més fort també són els més competitius d’Europa i la CES, de la qual l’USdA forma part, demana accions per enfortir-lo com a element clau de l’economia social de mercat.
El diàleg social s’ha de basar millor en l’ADN de la UE per convertir-se en la manera normal de fer negocis en tot moment i no només en temps de crisi.
El diàleg social europeu ha passat per diferents fases de desenvolupament, alts i baixos, èxits i fracassos. A partir del 2009, el període es podria qualificar de depriment, caracteritzat per la manca de compromís dels empresaris a negociar acords vinculants i la manca de respecte per la Comissió, l’exemple més significatiu del qual és la seva reticència a presentar acords sectorials d’agents socials del Consell per a la seva adopció en forma de directives.
La mateixa Comissió ha reconegut els reptes del diàleg social. Malauradament, les bones intencions no s’han traduït en la implementació de mesures que siguin realment quantificables per enfortir-la. Una resolució que es mostra necessària acompanyada d’una sèrie d’accions destinades a salvar la bretxa entre les declaracions de suport al diàleg social i la realitat sobre el terreny, així com els problemes i els resultats que creiem que s’han d’abordar.