Creat:

Actualitzat:

Emergència climàtica, pandèmia, crisi de l’habitatge i acord d’associació: tenim les eines per fer-hi front? NO. Vivim uns reptes del segle XXI d’extrema complexitat, amb un entramat institucional i polític del segle XIX. Els polítics actuals i les democràcies parlamentàries no és que estiguin en crisi, estan depassats per fer front a la complexitat que vivim. Pot un polític discernir els reptes que suposen canvi climàtic, recerca en biotecnologia, diplomàcia europea i mercat interior, finances globals, riscos naturals, violència de gènere i urbanisme alhora?

Cal que actualitzem tot el nostre entramat institucional. Primer, cal incorporar la intel·ligència artificial i la participació directa col·lectiva amb eines deliberatives. Segon, l’administració s’ha de despolititzar i tecnificar més. Tercer, necessitem més evidència científica, però continguda en un nou marc humanista i ètic.

Però hem de ser honestos. Vivim en un món que encara no ha creat les eines adequades per fer front a la destrucció ambiental, la pandèmia o les crisis que vindran i podem esperar que un polític d’Andorra tindrà les solucions màgiques per salvar-nos? No ens cal cap superheroi o superheroïna.

Només cal que els polítics siguin honestos, responsables i coherents. Reconeguin i acceptin les seves limitacions i errors, parlin clar, rectifiquin si cal, escullin transparentment i bé la varietat de bons experts a escoltar i ens evitin baralles estèrils en públic. Hem d’evitar idees populistes com medicaments miraculosos contra la Covid, transicions ecològiques màgiques en un món de Disney, proteccionismes sobirans irrealitzables per un microestat o una Europa que ens salvarà de tots els mals. El moment que estem vivint no és senzill i no podem vendre fum: no tenim cap solució fàcil per a tothom. Humanitzar la política amb una bona ètica de comportament és el primer pas per recuperar la política.

tracking