Les set claus

Per Nadal, consum responsable

Hi ha alternatives al consum de les festes i fer-les més sostenibles

Creat:

Actualitzat:

Independentment de l’evolució de la pandèmia i les recomanacions que s’hagin de seguir per pal·liar-la, les festes de Nadal són de les èpoques més consumistes de l’any. Regals pel tió, del Pare Noel o dels Reis d’Orient, àpats amb la família per Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i Reis, etcètera. Segons els experts, durant les festes hi ha més consum elèctric amb els llums de les decoracions nadalenques, es fan més compres amb més possibilitat de malbaratament, es produeixen més deixalles entre paper de regal i ampolles de vidre, per exemple.

Sense perdre les tradicions, cada cop es parla més de fer un consum responsable, sostenible i, per què no, també solidari. Molts són els consells que es donen per unes festes sostenibles i aquí us en comparteixo alguns perquè tots hi podem posar el nostre granet de sorra.

Per evitar el malbaratament alimentari es pot fer una llista del que es necessitarà i aprofitar les sobres amb una sessió de batch cooking, que ara està de moda.

Per intentar generar menys residus, es proposa embolicar els regals amb roba i si sou manetes, us podeu animar a fer-ho amb la tècnica japonesa furoshiki, us animo a descobrir-la.

Si feu l’amic invisible, podeu comprar petits articles d’algunes de les ONG que tenen a la venda productes d’artesania, sabons, braçalets... o fins i tot aprofitar i regalar detalls de 2a mà, dels mercats o les botigues solidàries que hi ha o, per què no, un llibre que ja hagueu llegit de la vostra biblioteca.

I si sou creatius, què us semblaria fer vosaltres mateixos i amb material reciclat les decoracions per engalanar casa vostra? Taps de suro, retalls de teles o de paper, entre d’altres, poden servir per fer garlandes.

Per acabar, i si comprem joguines que no necessitin piles o de materials naturals com ara la fusta?

I com a bon propòsit, ens ho hauríem de plantejar no tan sols per Nadal, sinó durant tot l’any, i que entre tots fóssim més sostenibles dia a dia.

tracking