Creat:

Actualitzat:

“Busquem que cada cop hi hagi turistes de més qualitat i que la despesa mitjana a poc a poc pugui estar incrementada”, deia el ministre de Turisme, Jordi Torres, a L’última paraula fa una setmana. En consonància, el president de la Unió Hotelera, Jordi París, encoratjava l’empresariat “a no tenir por” a l’hora de posar tarifes perquè “si les coses no tenen un preu no tenen un valor”. El debat que planteja el sector turístic sobre la quantitat vs. la qualitat va encaminat cap a un model materialista i elitista. I és absolutament legítim voler ser un Mònaco, però llavors s’han de dir les coses tal com ragen perquè no hi hagi confusió.

Si volem filtrar els visitants segons el volum econòmic dels bitllets que portin a la cartera o dels zeros a la dreta dels seus comptes bancaris llavors s’han de cessar les campanyes publicitàries de masses a televisions regionals veïnes perquè si no s’atrauran turistes catalans o occitans que fins ara venien a passar un cap de setmana al país i es deixaven uns diners dels quals, tot i contribuir a pagar nòmines i a engreixar la riquesa del país, ara sembla que es pot prescindir. A ells, els visitants de proximitat, que són els que durant un context global de mobilitat reduïda han ajudat a reflotar negocis abocats al tancament per culpa de la pandèmia, els hem de dir ara que no els necessitem, que preferim els russos, els britànics o els xinesos.

D’acord, fem confiança a l’aposta d’un model que impliqui una major despesa i reverteixi en més qualitat. I mentrestant anem posant pegats a les infraestructures de mobilitat i precaritzant la contractació de mà d’obra qualificada per donar la imatge d’un gegant amb peus de fang. I alhora seguim promocionant ginys de pagament com el mirador solar d’Arcalís o (d’aquí a res) el del Roc del Quer en detriment del menystingut patrimoni natural del país, que no és monetitzable fins al dia que ens cobrin una taxa per respirar oxigen a l’estany de l’Isla o per menjar de carmanyola dins del refugi de Claror en un dia plujós.

tracking