Les set claus
Sostenibilitat
Parlem de sostenibilitat ecològica com el desenvolupament que assegura les necessitats del present sense comprometre les necessitats de futures generacions. Andorra s’encamina correctament a un pla d’energia sostenible i que a la vegada ens asseguri una autonomia energètica dins d’una economia circular. Les plantes fotovoltaiques, energia hídrica, parcs eòlics, energia geotèrmica o el mateix forn incinerador amb cogeneració generen ja el 30% de l’energia necessària per al país. FEDA Ecoterm mitjançant l’aerotèrmia proporciona climatització a les llars perquè s’allunyin de la dependència dels combustibles fòssils, dins del mateix projecte la calor provinent del forn incinerador es distribueix a zones del centre de la capital.
Possiblement amb l’afany de les companyies elèctriques del sud de desfer-se de l’energia renovable per pujar el MWh de les vergonyoses subhastes de llum, FEDA compra encertadament aquesta energia a Espanya amb contractes a llarg termini i a un preu protegit, que sumada a la provinent de les centrals nuclears del veí del nord i als recursos propis cobrim la voracitat energètica del nostre país.
El reciclatge també forma part d’aquesta equació de sostenibilitat, s’han fet molts avanços, però cal continuar perquè el reciclatge no continuï sent opcional a les llars. Minimitzar per llei l’ús d’envasos d’un sol ús o reciclar la part orgànica han d’estar en el full de ruta a curt termini.
La sostenibilitat econòmica també ens ha de preocupar. Govern lluita per un endeutament lluny del 100% del PIB. La CASS té el difícil full de ruta de la sostenibilitat de les pensions. I els comuns per la seva part han de ser conscients de la dependència dels ingressos provinents de la construcció, uns ingressos que aniran en descens, pel nombre finit de terrenys privats, tensant els balanços comunals.
Andorra ha de ser un país sostenible ecològicament, socialment i econòmicament.