Les set claus
Un pont per desestacionalitzar
Canillo viu, a diferència d’altres parròquies, gairebé exclusivament del turisme. Tenim poc comerç i serveis i un sector primari que, tot i que volem potenciar, té un pes petit. A l’hivern, l’ocupació és molt bona, atesa la gran acceptació de Grandvalira-Ensisa (ara SETAP365) entre els turistes, ocupació que també s’estén a l’agost. Però la resta de l’any, costa. Perquè l’economia canillenca funcioni és indispensable que el comú inclogui als plans d’inversió iniciatives per fomentar el seu atractiu i diversificar l’oferta més enllà de l’hivern. També pensant en el nostre teixit econòmic, perquè pugui ser rendible i, com a mínim, mantingui els llocs de treball, en un context en què el canvi climàtic afectarà les destinacions de muntanya a l’hivern. En el pla d’inversions per aconseguir diferenciar-nos de la resta de destinacions s’hi va incloure fa uns anys el mirador del Roc del Quer, i ara s’hi afegeix el pont tibetà. El primer del Pirineu i un dels més llargs del món, amb 603 metres de llargada i 158 d’alçada respecte al riu. El seu entorn d’alta muntanya, en un dels paratges naturals més espectaculars del país, el fan únic.
Tenint en compte aquesta exclusivitat, des del comú hem respectat al màxim l’entorn del pont, també en el procés de construcció. L’estructura és minimalista perquè tingui el mínim impacte paisatgístic, s’han utilitzat materials naturals com la pedra i la fusta per als accessos i els murs s’han fet amb cobertura vegetal. També hem construït una bassa per a amfibis per conservar l’ecosistema existent. A més, hem limitat a un màxim de 165 persones per hora l’accés al pont (quan en podria acollir 600) i ens hem compromès a no construir-hi cap pàrquing. Finalment, que sigui de pagament també és un missatge que no volem que unes valls tan excepcionals com la del Riu, la de Montaup i la de Mereig es massifiquin.
Defensem i volem preservar una línia d’inversions que mantingui viva la parròquia i permeti a les empreses guanyar-se la vida, però amb respecte pel medi i el fabulós entorn que tenim.
*Francesc Camp, Cònsol major de Canillo