Creat:

Actualitzat:

Són molts els destins turístics que s’esforcen per atreure visitants, ja sigui amb la promoció de la mateixa destinació o amb l’increment de l’oferta d’activitats. Per països com el nostre, on la contribució del turisme en el PIB és important, és imprescindible promoure un sector clau per a l’economia de l’Estat i de moltes famílies. Ara bé, com en moltes qüestions, els excessos no són bons i quan sorgeixen, cal mirar de trobar l’equilibri.

Cada vegada són més nombrosos els destins que es troben en situacions desbocades i que han de posar fre a les massificacions amb què es troben. Un clar exemple el tenim a Venècia, que ja ha anunciat que a partir de l’any vinent imposarà la pernoctació per visitar-la, o bé unes taxes per als excursionistes que visiten la ciutat en un dia. La voluntat és limitar el nombre de visitants, preservar l’atractiu del mateix entorn, reduir l’impacte ambiental i, també en aquest cas, evitar conseqüències derivades com són la fuga dels venecians per culpa de l’augment del cost de la vida i dels habitatges. Establir taxes, limitar els accessos, cercar estratègies per prioritzar la qualitat enfront de la quantitat de turistes, són algunes de les mesures que s’implementen en indrets massificats per preservar els entorns i per garantir unes experiències de viatge satisfactòries per als visitants.

A casa nostra, afortunadament, estem lluny d’una situació tan extrema com la de Venècia i tenim clar que volem defugir d’un model de masses. Ara bé, tenim alguns indicis, com poden ser les cues, que ens alerten que hem de reconsiderar certes accions. Hem de continuar vetllant per garantir l’oferta d’experiències exclusives, de qualitat, perquè el turista que ens visiti torni a casa amb la satisfacció d’haver gaudit d’una bona estada al nostre país. Som a temps de dirigir el nostre model turístic cap a on volem, cap a un model més sostenible i responsable, mantenint el nostre atractiu.

tracking