Creat:

Actualitzat:

No és la primera vegada que surt aquesta paraula a la meva columna, entesa com aquella capacitat que ens permet adaptar-nos a situacions adverses amb resultats positius i amb una projecció de futur.

Aquests dies he tingut l’oportunitat de viure al Consell la descripció de situacions apocalíptiques a Andorra. És cert que l’economia andorrana, com a la resta del món, està afectada negativament a conseqüència de tot el que ha passat els darrers anys. No obstant això, hem de ser conscients que són els esdeveniments negatius que ens ha tocat viure i afrontar-los de forma decidida amb resiliència. Hem de ser conscients del nostre entorn i aportar. Això es pot fer de moltes formes, com realitzar una crítica constructiva de la situació amb possibles escenaris futurs sense quedar-nos ancorats en pensaments nostàlgics com aquell “qualsevol temps passat va ser millor”.

Mai em cansaré de rellegir Viktor Frankl al llibre L’home a la recerca del sentit. Un psiquiatre, neuròleg i escriptor que va analitzar el seu propi patiment i el de la resta de persones que el van acompanyar en quatre camps de concentració durant la II Guerra Mundial, per desenvolupar un apropament revolucionari a la psicoteràpia conegut com a logoteràpia, un cop va sobreviure a l’Holocaust jueu.

Viktor Frankl ens ensenya mitjançant les seves reflexions la necessitat de transformar-nos, adaptar-nos, quan no podem modificar les circumstàncies que ens envolten. El pare de la logoteràpia és un clar exemple de com la resiliència ens dona propòsits i fortaleses per superar, o com a mínim, poder tolerar l’adversitat.

Res és tan decisiu com acceptar la realitat que ens toca viure. En nombroses ocasions no podem controlar les calamitats que ens afecten. L’adversitat té moltes vegades un component caòtic que ens supera. Però en aquest context serveix de molt poc obsessionar-nos amb el perquè, buscar culpables o acarnissar-nos descrivint situacions adverses. El que cal és centrar-nos en el com i el per a què. Què puc fer per enfrontar el desafiament? Què puc aprendre d’aquesta situació?

tracking