Creat:

Actualitzat:

Andorra té actualment una població que supera per poc els 80.000 habitants. Si la comparem amb les dades de població de fa unes dècades, és evident que ens cal una reflexió sobre el creixement del nostre país. El Principat ha duplicat la població en només quaranta anys, ja que el 1980 tenia 36.000 habitants. Un fet que no es podrà repetir en els pròxims quaranta anys, perquè segons alguns indicadors estem arribant al límit de creixement que el país es pot permetre. Naturalment, encara tenim marge per continuar augmentant la nostra població, però es fa necessari un estudi acurat de com les noves construccions impactaran al territori, en els serveis que s’ofereix a la ciutadania i en les infraestructures bàsiques del país. L’aprovació d’una nova promoció d’habitatges a qualsevol parròquia acaba impactant de forma significativa a tot el país. Per exemple, l’augment de població a Ordino té repercussions en la mobilitat de la Massana i en els accessos a la vall central. A la vegada, el creixement de 500 persones en la població de Canillo afectarà els desplaçaments que diàriament es fan per la CG-2.

L’activitat immobiliària i els augments de la població, s’han de mirar des de més enllà de l’ocupació del territori. Ens hem de preguntar si volem un país amb les valls i els camps totalment urbanitzats o per contra volem mantenir l’essència del paisatge mosaic que ens caracteritza. Tampoc podem oblidar-nos que els recursos naturals no són infinits, per tant, és evident que el nostre creixement no pot ser il·limitat.

Repensar el nostre creixement urbanístic és una reclamació de la ciutadania que en els últims mesos ha expressat reiteradament el seu neguit per la gran quantitat de noves construccions, dubtant que aquesta eufòria edificadora sigui sostenible. En conseqüència, farem bé de continuar escoltant la ciutadania i decidir conjuntament el futur del nostre país.

* Marc Magallon, President suplent del grup parlamentari independent

tracking