Les set claus

Frenem l'extractivisme

No podem entrar al mercat únic sense fer reformes internes

Creat:

Actualitzat:

Segons un estudi de l’impacte econòmic de la Unió Europea, tots els seus països membres n’obtenen beneficis. No obstant això, l’estudi manifesta com Grècia als 80 va tenir un llarg decreixement econòmic després d’entrar a la UE, Grècia no tenia una economia competitiva. Fins i tot, la Comissió Europea li va recomanar d’esperar durant les negociacions d’entrada. Va ser el govern de Grècia mateix que hi va voler entrar massa ràpid.

Un altre estudi sobre l’impacte econòmic del mercat únic en l’àmbit regional manifesta que els beneficis de la pertinença al mercat únic es reparteixen desigualment. Si ja es tenia una economia exportadora i innovadora abans de l’entrada, en treus molt més benefici. Si ets àrea urbana, depasses de molt les rurals. Si pertanys a la zona central que va d’Irlanda, Anglaterra, Benelux, Alemanya, Suïssa al nord d’Itàlia, en treus molt més profit que si ets perifèric.

Liechtenstein, amb un teixit industrial d’alt valor afegit, amb ciutats com la Seu d’Urgell al voltant on captar talent, a una hora de Zuric en cotxe, amb el Banc Nacional de Suïssa avalant el sector financer i amb potents polítiques públiques d’innovació, ha aprofitat el mercat únic. Estem igual a Andorra?

Ni europeista, ni euroescèptic. Andorrà, punt. Si entrem al mercat únic sense ser competitius per exportar, sense tenir clar quins sectors volem i sense fer les reformes internes, tenim un enorme risc d’empobriment i d’extractivisme extern. A través de l’aplicació a Andorra de les llibertats d’establiment del mercat únic, els professionals liberals i empreses de l’àrea urbana de Barcelona podrien desplaçar les andorranes, els fons d’inversió immobiliaris, els rics i els jubilats europeus podrien inflar tant el cost dels lloguers que expulsessin empreses, joves i treballadors destrossant l’economia productiva.

No es diversificarà l’economia entrant al mercat únic, ho haurem de fer nosaltres mateixos prèviament i no hi estem treballant seriosament.

tracking