Creat:

Actualitzat:

La població andorrana va consumir un 2% més d’energia durant el mes de setembre, segons va anunciar el cap de Govern, Xavier Espot, en la roda de premsa en la qual va anunciar una nova pujada del preu de l’electricitat. Tot i les recomanacions que es van fer des de l’executiu, la ciutadania va consumir més. Va assegurar Espot, el cap de setmana passat, que “encara tenim marge” per assolir aquesta xifra màgica del 15%. I també va assegurar que van apostar per no aplicar obligacions perquè “no som un Estat paternalista”. Defensava el cap que les característiques del Principat permeten esquivar imposicions legals i apostar per confiar en la població per començar a estalviar energia, tal com es va fer durant la primera fase de la pandèmia.

El conveni que es va signar ahir entre el ministeri de Medi Ambient i el sector empresarial és una bona mostra de voluntat, però la realitat és que fins que la norma legal no entri en vigor sempre hi podrà haver qui s’escapi de les mesures. Només cal pujar l’avinguda Meritxell i veure quants aparadors segueixen oberts com si es tractés de casinos.

Malauradament, el Consell General no aprovarà aquesta llei fins al desembre –segons les previsions fetes ahir per la ministra Calvó–. Sorprèn, doncs, que per a aquesta qüestió –la qual compta amb el consens de les parts implicades gràcies al treball previ realitzat– no es faci ús de la via d’extrema urgència i necessitat. Aconseguir reduir un 15% del consum energètic global no és una tasca senzilla i menys si es vol compaginar aquest estalvi energètic amb el fet de mantenir el ritme de l’economia a tot drap. Però anant més enllà, si bé l’objectiu és assolir estalviar el 15%, crec que la reflexió hauria de ser encara més profunda i pensar que si en comptes d’un quinze podem estalviar un vint per cent, encara millor. El món ens diu prou. I, sincerament, al món li importen ben poc les previsions del PIB. Si diu prou, serà prou.

tracking