Les set claus
Estalvi energètic
No estem en una situació de crisi energètica hipotètica. Ja ens hi trobem de ple. La guerra entre Rússia i Ucraïna ha afectat l’economia mundial d’una manera desastrosa i el sector energètic ha estat dels més vulnerables. Els més de dos-cents dies de guerra han tensat al màxim les relacions de la Unió Europea amb Rússia, proveïdor de més del 40% del gas natural que consumeix el bloc comunitari. Fa un mes es van trencar les converses quan el Govern de Vladímir Putin va condicionar la represa del flux de gas per Nord Stream a l’aixecament de les sancions que Occident va imposar al Kremlin per tal d’ofegar el seu muscle financer, els ingressos per hidrocarburs.
Aquesta forta dependència s’ha traduït en una crisi energètica sense precedents per al Vell Continent. La Unió Europea ja ha establert una sèrie de mesures, però de la mateixa manera ho han de fer els països internament. Reduir el consum energètic és urgent. Si bé la interrupció del subministrament no suposa la interrupció absoluta del gas rus a Europa, ja que les canonades que creuen Turquia i Ucraïna estan operatives, hi ha un descens importantíssim del subministrament.
A Andorra, com no pot ser d’una altra manera, el Govern s’ha posat mans a l’obra i ha elaborat un projecte de llei que serà aprovat en tràmit d’urgència pel Consell General per pal·liar els efectes de la crisi. S’establiran un seguit de mesures amb l’objectiu de reduir al màxim el consum d’energia per a tots els sectors de la societat. La finalitat és aconseguir un 15% d’estalvi abans d’arribar als mesos d’hivern, que sens dubte comportaran un augment de la demanda energètica.
No obstant això, per més bona voluntat que hi hagi des del Govern o des de la Unió Europea, les imposicions normatives no serviran de res si cadascú de nosaltres, de manera individual, no es mentalitza i no actua a casa seva. Aquestes petites coses són del tot necessàries per assolir el propòsit d’estalvi projectat.
* Eva López, Consellera general del grup independent