Les set claus
Consum, sí, però responsable
Cada mes de desembre, apropant-nos a les festes de Nadal i havent deixat enrere el Black Friday (que ara ja s’està convertint en la Black Week!) i el Cyber Monday, comprem, comprem i comprem. Però aquest gest que semblaria sense conseqüències en té, i moltes. A nivell de sostenibilitat (som conscients de quants litres d’aigua calen per produir una sola samarreta?), a nivell de drets laborals (qui i ens quines condicions ha fabricat aquell producte?), a nivell de canvi climàtic (quants quilòmetres i d’on prové aquella peça?), per citar-ne només algunes.
I per aquestes preguntes i d’altres, cada vegada més persones comencem a introduir en els hàbits de consum el que podríem anomenar decisions de compra meditada (en anglès, slow gifting o slow consumerism).
Bàsicament aquest moviment pretén que abans de comprar pensem, meditem i que allò que comprem sigui el més sostenible i ètic possible. Segons el web Slow Living LDN, que es presenta com que ens vol ajudar a viure millor, no més ràpid, per consumir de manera més conscient hauríem de:
–Comprar articles de segona mà, fer intercanvi o llogar. Aquí ja tenim exemples de botigues i mercats de segona mà (i a més també de caire social i solidari) amb èxit d’acollida.
–Fer les nostres compres en el petit comerç. Tots tenim botigues properes de tota la vida o, per què no, noves on podem comprar articles únics.
–De productes de temporada i ecològics i evitant el malbaratament dels aliments. Aquí s’inclouria també que siguin productes de proximitat, la compra a granel i evitar l’ús del envasos d’un sol ús.
–Pel que fa a la moda, aplicar-se comprar menys però millor i alhora cuidar la roba, reparar-la quan es pugui. I això ho podríem aplicar també als electrodomèstics, als mobles, ...
Per la meva banda, em comprometo a pensar més abans de comprar (a veure si ho aconsegueixo!) i si tots anéssim fent aquest gest, segur que molta gent i el planeta ens ho agrairà!