Les set claus
Símbols de protestes
Són necessàries per aconseguir canvis en sistemes autoritaris
L’Iran i la Xina són notícia per les protestes en contra dels seus sistemes polítics. En els dos casos, els ciutadans han utilitzat uns símbols de protestes que han travessat fronteres, fent més visibles les seves reivindicacions. Malgrat les censures presents en els dos països, les xarxes socials han jugat un rol clau perquè, tant els papers blancs a la Xina, com les tallades de cabells a l’Iran, esdevinguin unes clares imatges de protestes i uns símbols de revolució.
A la Xina, estudiants i treballadors protagonitzen unes manifestacions contra la dura política covid zero del govern que està acabant amb la paciència dels ciutadans, cansats dels estrictes confinaments que els limiten la llibertat. Ho han hagut de fer amb uns papers blancs, sense cap missatge, per esquivar la censura del règim comunista. Aquesta enginyosa estratègia simbolitza el silenci imposat, al mateix temps que diu tot el que volen dir i no poden sobre les mesures covid i el mateix sistema. Les protestes no estan provocant els canvis esperats, però el país està passant a la història per unes revoltes amb uns simples papers en blanc.
A l’Iran, després de la mort de la jove detinguda per no portar bé el vel, els vídeos de tallades de cabells han esdevingut, també, un símbol de protesta de la repressió del país cap a les dones i contra la república islàmica. A partir d’aquí les manifestacions s’han anat multiplicant, travessant fronteres, amb crits de l’eslògan Dona, vida, llibertat. En aquest cas les mobilitzacions ja han provocat l’anunci del govern de desmantellar la policia de la moral. El temps mostrarà la fiabilitat de la comunicació.
Els papers blancs o les tallades de cabells ens recorden que estem encara lluny d’un món on la llibertat d’expressió és un dret universal. Aquests símbols representen les necessàries revolucions socials per continuar fent història i provocar canvis en els sistemes polítics autoritaris.