Creat:

Actualitzat:

L’1 de gener del 2023 van entrar en vigor noves mesures en matèria d’economia circular a França. Una de les més remarcables és la prohibició de les vaixelles d’un sol ús en els restaurants de menjar ràpid, que permetrà reduir tones d’embalatges.

Una altra acció que em crida l’atenció és l’obligació de posar punts de recollida en les botigues per a joguines, articles d’esport i de lleure, de bricolatge i jardineria. Els consumidors podran dipositar els productes usats, estiguin en bon estat o trencats, directament als establiments, amb la finalitat de ser reparats i donar-los una segona vida o reciclar-los. Aquesta mesura forma part de les accions de responsabilitat ampliada dels productors que ja s’apliquen a productes com ara piles, medicaments o electrodomèstics, i és una manera d’implicar les empreses en la gestió dels seus propis residus. Tanmateix, també sorgeixen iniciatives en el mateix sentit, impulsades per alguns establiments, per donar una segona vida als productes: algunes franquícies ofereixen la possibilitat de vendre certs mobles o articles d’esport per poder ser recomprats per nous clients, a un preu més econòmic, allargant el cicle de vida dels objectes.

Des del meu punt de vista es tracta d’unes bones iniciatives per evitar el malbaratament. Serà interessant fer-ne el seguiment i qui sap si ho veurem d’aquí a un temps en els establiments andorrans. Caldrà veure si els consumidors canvien l’hàbit de llençar els objectes a les escombraries i els porten als punts de recollida i, per altra banda, si opten per la compra de segona mà. També caldrà veure l’acceptació i l’aplicació per part dels comerços. Poden aparèixer dificultats per buscar emplaçaments pels punts de recollida o a l’hora de cercar estratègies per reutilitzar els objectes. En aquest sentit, les associacions poden ser unes bones aliades per a col·laborar en les reparacions o per a donar una segona vida als productes.

tracking