Les set claus
Perspectiva econòmica 2023
L’FMI preveu que Andorra eviti la recessió
Deixem enrere 2022, un any marcat per la invasió russa d’Ucraïna i la pujada de preus de petroli i gas, que ha disparat la inflació mundial i ha modificat la política monetària dels bancs centrals amb grans pujades dels tipus d’interès.
I arrenquem el 2023 amb unes estimacions que apunten a un creixement molt pobre, inflació persistent i deute creixent. L’FMI alerta d’un any difícil per a l’economia global en què l’alentiment xinès pot arrossegar la resta del món.
L’FMI preveu un creixement de l’economia mundial de només el 2,7% del PIB per al 2023 (+3,2% l’any 2022 i +6% el 2021). Exceptuant la crisi financera mundial i la fase aguda de la pandèmia, 2023 serà l’any de creixement mes fluix des de 2001.
Si posem la lupa a la Zona Euro, l’FMI estima que el 2023 s’esquivarà la recessió, però quasi sense creixement (0,5% del PIB). Altres, com Goldman Sachs, preveuen que Europa tindrà una lleugera recessió.
La previsió per Andorra ´´es que el PIB creixerà un modest 2% el 2023 evitant la recessió.
La part més complicada serà la lluita contra la inflació. Tot i que la lluita dels bancs centrals contra l’alça de preus via pujades de tipus està funcionant, l’FMI preveu tancar el 2022 amb un índex del 8,8%, i estima per al 2023 un IPC del 6,5% i d’un 4,1% pel 2024. La inflació més alta en dècades, fet que ens fa pensar que la política de tipus d’interès alt es mantindrà, sense grans pujades però sense baixades, fins que aquest índex no baixi per sota del 3%.
La previsió per a la zona Euro el 2023 es manté a un 6%, i per Andorra es preveu que l’IPC de 2023 es moderi, situant-se al voltant del 3%.
Tot i això, aquestes estimacions incorporen incerteses que poden canviar el seu signe. A la part negativa, l’augment d’infeccions i defuncions a la Xina podrien empitjorar les previsions, però en la part positiva, el potencial final de la invasió d’Ucraïna i la reobertura de la Xina podrien millorar les perspectives.
* Vladimir Fernández, Soci Crowe