Creat:

Actualitzat:

Amb l’aparició de ChatGPT hem vist clarament el poder disruptiu de la intel·ligència artificial. Un seguit de personalitats del món han demanat d’aturar momentàniament el seu desenvolupament per tal de pensar bé el seu impacte. Encara no podem arribar a visualitzar ni calibrar bé tot allò que pot canviar.

Al març hem viscut la caiguda de Credit Suisse, a més de la segona i tercera fallida bancària més gran de la història dels Estats Units. Per intentar evitar un col·lapse bancari, la Reserva Federal segueix injectant milers de milions al bancs a la vegada que ha fet una forta pujada de tipus d’interès que encareix el crèdit per a les famílies i les empreses. A pesar de tot, a la borsa el Nasdaq-100 ha viscut el seu mes de març amb major pujada des del març del 2010.

El preu dels aliments puja molt, a Alemanya un 22%, encara que l’alentiment de l’activitat econòmica ha reduït la pujada del preu de l’energia i de les matèries primeres. Segons un recent informe de Fitch, cinc estats del món estan en default, és a dir, no paguen el seu deute, i uns vuit més tenen un enorme risc de seguir el mateix camí. Un nombre d’impagament d’estats mai vist.

El desembre passat, una nena de 13 anys va tenir una remissió total d’un càncer incurable. Gràcies a una nova teràpia que consisteix a introduir al cos uns limfòcits T d’un donant. Aquests limfòcits són prèviament editats genèticament al laboratori amb base editing perquè un cop introduïts al cos es dediquin a eliminar els limfòcits T que ataquen el cos. Les teràpies d’edició genètica mostren tot el seu potencial disruptiu.

La sequera afecta greument Catalunya i les nostres muntanyes s’han quedat sense neu molt aviat. A més, la Xina i Rússia amb altres estats cada cop es coordinen més per modificar l’ordre de forces internacional.

La complexitat que haurem d’afrontar serà enorme, molta sort i encerts per a les futures conselleres i consellers.

tracking