Les set claus
Corrent per ells
Sona el telèfon, potser estàs sol a casa, a la feina o vas pel carrer i una veu (desconeguda?) ens informa que el nostre fill, filla, parella, pare o mare ha tingut un accident molt greu, s’ha llevat la vida o ha patit una mort sobtada. En aquell moment, la vida s’atura i el món s’obre sota els nostres peus i caiem sense que res ni ningú ens pugui ajudar.
Això és el que han viscut moltes de les famílies que aquest diumenge van participar a la novena marxa popular de l’Associació Marc GG i l’objectiu de la qual és acompanyar persones que estan passant un dol per la mort d’un ésser estimat.
Mares i pares que han perdut un fill o filla que havia anat a passejar i que perd el coneixement amb la mala fortuna que xoca contra la vorera; avis i àvies que han hagut de fer de pares i mares i criar el seu net o neta que els seus pares no han vist créixer; parelles que marxaven de viatge i en un accident a la carretera es desperten havent-se convertit en vidus o vídues. Aquestes i moltes altres situacions traumàtiques passen, malauradament, molt més sovint dels que voldríem i l’acompanyament que fa l’associació és vital. Per molt empàtic que vulguis ser, per molt suport psicològic que rebis, només qui ha viscut una situació traumàtica com aquestes pot ajudar qui està passant pel mateix.
I després de molts anys de demandes, ara el Govern, a través del ministeri i de la secretaria d’Estat d’Afers Socials, ha aprovat el protocol d’actuació per a la comunicació d’emergències que tinguin conseqüències psicològiques associades a defuncions inesperades o situacions de crisi. I es formarà més de 140 professionals susceptibles d’haver d’activar-lo.
Aquest protocol és un exemple de la important tasca que fan les petites ONG que se centren en un tema molt específic. Ja que si bé no es podran evitar les morts sobtades, sí que les famílies que les pateixin tindran un acompanyament i un suport que fins ara no tenien.