Les set claus

Fibromiàlgia

Cal avançar en la recerca per millorar la vida de les persones

Creat:

Actualitzat:

Aquests dies, arran del reconeixement de la fibromiàlgia com a patologia, una vella reivindicació de l’Associació Amare (Associació de Malats Reumàtics, Fibromiàlgics i de Fatiga Crònica), recordava una xerrada que va oferir dins del programa Àgora de Guttmann Barcelona el doctor Raúl Pelayo sobre la fibromiàlgia, una patologia complexa i que requereix sempre un abordatge integral amb un equip pluridisciplinari de professionals, segons va explicar.

El doctor Raúl Pelayo va posar èmfasi en el fet que tractar aquest tipus de dolor crònic com un dolor psicològic no és real, és una cosa intranscendent, ja que tot dolor per si mateix és psicosomàtic, però el dolor cronificat, aquest sí, provoca la pèrdua de la localització específica del dolor, i presenta sempre una hipersensibilització central, per la qual cosa pot provocar multitud de símptomes associats i és per això que no és senzill fer un tractament o donar una resposta que sigui efectiva a les persones amb fibromiàlgia.

Cal avançar en la recerca per poder millorar la vida de les persones que la pateixen. En els darrers anys, s’han començat a aplicar programes integrals o multicomponents, que inclouen meditació, ioga terapèutic, educació en neurociència del dolor o sessions per aprendre a gestionar les emocions en situacions conflictives, i els resultats positius ens fan pensar en la importància que tenen els aspectes psicosocials envers la percepció de la malaltia.

L’abordatge multidisciplinari d’aquesta malaltia s’ha de completar amb un coneixement profund de la realitat social de les persones que la pateixen, ja que així es podrà aconseguir millorar la seva qualitat de vida, a més de pal·liar els símptomes i els dolor.

A Andorra tenim l’Associació Amare, en què trobareu suport i acolliment. Ara més que mai necessiten més persones implicades per poder tirar endavant projectes i teràpies, així com la visibilització d’aquesta malaltia.

tracking