Les set claus

Vot abans dels 18, sí o no?

Experts diuen que, si poden treballar als 16, per què no votar?

Creat:

Actualitzat:

Tot just acabades les eleccions generals, en uns mesos celebrarem les comunals. Per tant, pot ser un bon moment per posar a sobre la taula si cal ampliar el vot als joves de menys de 18 anys.

En general, només solem tenir en compte la majoria d’edat, aquí als 18 anys. I a aquesta edat, d’un dia a un altre, els joves poden votar, però hi ha altres accions i decisions importants que poden fer abans de complir-los, com treballar, emancipar-se, tenir responsabilitat penal, donar consentiment a alguns tractaments mèdics, ser escoltats en casos d’adopció o conduir (si es compleixen alguns requisits, és clar).

La Convenció sobre els Drets de l’Infant estableix el dret a la participació dels infants (i els consells infantils que tots els comuns tenen en marxa en són un bon exemple) i el seu Comitè, en algunes de les seves recomanacions als països signants de la convenció, ja ha inclòs rebaixar l’edat del vot dels 18 als 16, amb l’objectiu d’implicar els i les adolescents en les discussions polítiques abans que aquest dret sigui ple. Tot i això, només uns 20 països permeten que els joves votin abans dels 18 i alguns només si també treballen o a les eleccions locals.

Alguns experts consideren que, si els joves de 16 anys ja poden treballar, per què no poden votar. Però altres consideren que potser a aquesta edat encara no es té la maduresa suficient i la capacitat racional necessàries per votar, però aquest punt també afectaria la resta d’accions que sí que poden fer com ara conduir.

Personalment, penso que seria un bon exercici aprofitar les properes eleccions comunals per fer una prova pilot amb els i les joves a partir dels 16 anys i que se’ls permetés votar. Crec que els introduiria en el procés electoral més aviat i, de cara al futur, potser es reduiria l’abstenció. I de cara als polítics, els permetria conèixer quines podrien ser les tendències en properes eleccions.

Què us sembla? Els ho proposem?

tracking