Les set claus
Canvi del sistema laboral
Cal un gir de 180 graus
Estem davant d’una de les eleccions més importants de la nostra història recent: Espanya, el món, està patint una onada de conservadorisme i ultradreta sense precedents. Una ultradreta que nega drets i llibertats, i les polítiques de la qual ja estan donant resultats molt greus, negant el diàleg social i revertint els avenços que hem pogut aconseguir en els darrers anys.
Les propostes econòmiques a mida dels interessos de les elits i a favor de la precarització laboral, la degradació en el funcionament de les institucions de l’estat de dret, les narratives negacionistes davant del canvi climàtic, l’hostilitat i la discriminació cap a la diversitat sexual o les amenaces als avenços del moviment feminista, impulsades des de l’esmentat impuls reaccionari, posen en perill drets i llibertats consolidats. Així mateix, l’agenda internacional, lluny de parlar d’avenç i integració, aposta pel disruptiu i la involució.
En aquests darrers quatre anys, les organitzacions sindicals europees hem aconseguit avenços històrics, probablement sense precedents. Podem afirmar que poques vegades hem aconseguit tant en tan poc temps.
El diàleg social ha estat la clau perquè s’avanci en allò democràtic, social i econòmic. Hem pogut negociar i implementar reformes que suposen un enorme avenç i que necessiten tenir una continuïtat.
La dreta i la ultradreta les han ignorat i només els partits progressistes s’han compromès amb les nostres propostes, amb un ordre mundial més just, de pau i progrés, a lluitar contra la desigualtat global, a convertir aquest temps de grans transformacions en l’àmbit social i laboral europeu que tindrà un gran impacte en la nostra societat en les relacions socials i laborals de tots plegats, i que pot generar un clar retrocés en la forma d’entendre la conciliació social i laboral de la nostra societat.