Creat:

Actualitzat:

Durant els darrers mesos, hem estat testimonis d'un fenomen preocupant que ha afectat el poder adquisitiu dels ciutadans: l'increment de preus dels aliments, que ha afectat de forma important la inflació.

La inflació és un indicador clau per mesurar els canvis en el nivell general de preus d'una economia. En aquest sentit, l'augment de preus dels aliments ha contribuït a l'increment de la inflació interanual aquest estiu. Durant els darrers 12 mesos, els aliments s’han encarit un 11,7% a Andorra, un 11,6% a Espanya i un 13,2% a França, percentatges que no s’allunyen gaire de la mitjana de la zona euro, que és de l’11,6%.

Aquest fenomen s'ha vist influït per diversos factors, tals com la guerra d’Ucraïna, les condicions climàtiques adverses (sequeres i onades de calor), i l’increment dels costos de producció. Les condicions climàtiques extremes en forma de sequeres prolongades i onades de calor han disminuït la disponibilitat d'aliments i han generat un augment en els preus dels aliments a tota la zona euro.

D'altra banda, la guerra d’Ucraïna i la conjuntura internacional han contribuït a incrementar els costos de producció dels productors en termes d'energia, transport, fertilitzants i mà d'obra, que han traslladat al preu final dels aliments.

Aquest increment del preu dels aliments ha contrarestat la baixada general dels preus en altres productes fins al punt d’anul·lar-la completament, la qual cosa ha fet que l’IPC de molts països no hagi disminuït i encara es mantingui molt alt. En aquest context, el 14 de setembre s’ha de reunir el BCE per decidir si apuja els tipus d’interès per sobre del 4,25% actual o si els manté. Una altra pujada ajudaria a moderar els preus de forma important, però seguiria reduint la renda disponible de les famílies en incrementar els costos en pagaments d’hipoteques i crèdits al consum. Haurem d’estar atents a la decisió del BCE i a l’evolució del mes d’agost dels preus dels aliments.

tracking