Creat:

Actualitzat:

L’estudi més extens realitzat sobre la felicitat i promogut per la Universitat de Harvard, dona una conclusió impactant: les bones relacions protegeixen la nostra salut física. Robert Waldinger, actual director d’aquesta investigació, comparteix en una entrevista amb La Vanguardia, conduïda per Ima Sanchís, una perspectiva única sobre la interconnexió entre relacions humanes, salut i benestar.

En dir “L’ingredient més important per a la felicitat i la salut són les bones relacions interpersonals”, Waldinger no sols ens convida a reflexionar sobre la importància de les connexions humanes, sinó també sobre la qualitat d’aquestes interaccions. Vivim en una època en què les relacions sovint es veuen amenaçades per l’individualisme, l’egoisme i la virtualitat. El segle de la soledat, com ho descriu, posa de manifest que una de cada tres persones se sent sola, cosa que equival a una pandèmia d’aïllament. Tot i estar hiperconnectats digitalment, la interacció humana autèntica és irreemplaçable.

Aquest declivi a la vida social va començar amb la introducció del televisor als anys cinquanta i es va aprofundir el 2005 amb l’auge de les xarxes socials. Aquestes eines, dissenyades per connectar-nos, paradoxalment ens han distanciat. En una era en què confiàvem en els nostres veïns i en les institucions, la desconfiança ara plana, creant una intranquil·litat palpable.

Tot i això, Waldinger ens recorda la bellesa de les relacions quotidianes: el cambrer que serveix el cafè, el forner, la caixera del supermercat. Aquestes interaccions, encara que semblin superficials, construeixen un sentit de comunitat i pertinença. Aquests moments són els que, segons l’estudi, contribueixen fermament a la felicitat humana.

És hora de reconnectar, de prioritzar la interacció humana i de reconèixer el valor incalculable d’un amic, perquè, com diu la dita, “un amic és un tresor”.

tracking